De Weideman

Tip van de Weideman: Tips voor warme dagen

Zorg dat er veel en vers water is bij warm weer, tipt De Weideman
Zorg dat er veel en vers water is bij warm weer, tipt De Weideman

De warmte van afgelopen week was een voorproefje, volgende week lijkt het echt tropisch warm te worden. Ik heb een rijtje praktische tips hoe je dit voor je koeien het meest draaglijk kunt houden:

– Als je kunt en mag beregenen, benut het water dan voor weidegras. Een maaisnede regen je niet uit de grond, maar je beweiding aan de gang houden met verse puntjes gras lukt wel en kan eerder uit.
 
– Op gemaaide percelen eerst maar kunstmest gebruiken en (nog) geen drijfmest;
 
– Ruil overdag weiden in voor ’s avonds en ’s nachts weiden;
 
– En/of benut de koele randen van de dag voor een paar uur weidegang en laat de koeien op het heetste deel van de dag binnen.
 
– Lukt weiden in de nacht niet, maar een uitloop wel, geef ze eens de keuze om naar buiten te gaan. Vaak vinden ze het heerlijk buiten in de nacht!
 
– Geef smakelijke bijvoeding, twee keer per dag vers. Veeg en schep de voerresten fanatiek weg.
 
– Blijft het aanhoudend droog en valt het aanbod in het land tegen, benut dan kuilgras (wikkelbalen) van de eerste snede als stimulans voor de melkproductie. Balen met een beetje extra ruw eiwit/klaver doen het altijd goed.
 
– In het land en op stal: veel en vers water! Check de wateraanvoer. Tien procent van het koppel moet tegelijk kunnen drinken en de aanvoer moet 20 liter per minuut zijn voor 100 koeien.
 
– Let ook goed op de watervoorziening van het jongvee!
 
– Laat melkkoeien niet op een kluitje liggen in de schaduw onder de bomen. Dan liever naar stal toe en de uiergezondheid op orde houden.

En, wie hard werkt mag het op hete dagen echt wel wat rustiger aan doen. Pas werktijden aan, drink veel water, hou de melkput koel. Vergeet niet te genieten van de mooie zomeravonden!

de Weideman