De Weideman

Tip van de Weideman: Time-out beter dan doormodderen

Wordt het moeilijk om de koeien nog gras op te laten nemen in de wei? Gun je koeien dan een time-out
Wordt het moeilijk om de koeien nog gras op te laten nemen in de wei? Gun je koeien dan een time-out

Deze week gaan we naar een droogterecord, lees ik op het nieuws. En op drogere zandgronden zie je dat ook wel aan de kleur van het gras. Dat begint dan een beetje valig groen of zelfs geel te kleuren.

Tja, en dan valt de grasgroei helemaal stil en wordt het moeilijk om de koeien nog gras op te laten nemen in de wei. Ben je al volop aan het beregenen, dan kan het meevallen. Maar zelfs dan valt het niet mee het gras goed aan de groei te houden. Met de extreme zon lijkt het wel of het gras soms gewoon ‘verbrandt’.

Laten wennen aan winterrantsoen

Doe jezelf, de koeien en het gras dan maar een plezier met een time-out. Laat ze in een paar dagen wennen aan een winterrantsoen en hou ze dan binnen. Als er weer regen valt en het gras is weer echt aan de groei, dan kun je schoonmaaien en op een mooi stukje etgroen het weiden weer opstarten. Dat is beter dan doormodderen en het proberen op te vangen met (veel) meer oppervlakte geven. Dan heb je nog steeds weinig opname en onderdruk je de grasgroei veel langer. Bovendien loopt verdrogend gras schade op van berijden, snijden en beweiden.

Elk jaar 1 tot 1,20 meter gras

Voor het halen van voldoende weidedagen komt straks wel weer ruimte. Ik zeg maar zo: er groeit elk jaar minstens 1 tot 1,20 meter gras. Je weet alleen nooit precies wanneer. Bij een periode met vocht gaat het gras de schade dus inhalen. 

Let wel, het verschilt per regio en vooral per grondsoort. Op heel veel plaatsen met veengrond en ook op klei gaat het weiden nog goed. En is er welllicht ook wat meer voorraad.

 

de Weideman