De Weideman

Tip van de Weideman: Tijd voor een paas-farmwalk

Loop echt in en door de percelen, geeft De Weideman aan, want dan zie je meer dan vanaf het kavelpad
Loop echt in en door de percelen, geeft De Weideman aan, want dan zie je meer dan vanaf het kavelpad

We gaan een wisselvallige Pasen tegemoet, maar afgelopen week viel het met de regen enigszins mee. 

Het ene perceel is het andere niet, heb ik al gemerkt. Hier en daar is er al voldoende draagkracht, een eindje verderop weer niet. Goed idee dus om vanaf nu regelmatig een uitgebreide farmwalk te maken over al je percelen. 

Pak de eerste kans om te beginnen

Bekijk en taxeer het gras eens goed en loop daarbij echt in en door de percelen, want dan zie je en voel je veel meer dan een paar meter vanaf het kavelpad. Zo krijg je een beeld waar je het eerst met de koeien de wei in kan en voel je beter aan hoeveel (relatief) droge dagen daarvoor nodig zijn. Superbelangrijk om de eerste kans te pakken om te beginnen. Laat je niet remmen als één of twee percelen geschikt zijn en de rest nog niet, maar ga dan van start. Is een hoger deel van een perceel wel bruikbaar? Dan kan het desnoods met een draadje. 

Kijk goed naar de graszode

Zo nodig kunnen de koeien later weer één of meer dagen binnen. In het voorjaar wennen ze snel aan wisselingen, omdat het gras supersmakelijk is. Met elke paar uur de koeien in een perceel win je wat aan ‘beweidingsruimte’ voor de komende weken. 

Als je dan toch je paasronde door de wei loopt, wees dan ook alert op ontwatering, open plekken en onkruiden. Kijk goed naar de graszode en wat daarin gebeurt. Door de zachte winter zien we bijvoorbeeld veel meer klaver dan normaal zo vroeg in het voorjaar. 

We spreken elkaar,