De Weideman

Tip van de Weideman: (Te) lang gras? Weiden met een draadje

Gebruik een draadje om afgepaste porties te geven die ze in een halve dag netjes opvreten
Gebruik een draadje om afgepaste porties te geven die ze in een halve dag netjes opvreten

Over de geluksvogels die vroeg konden weiden hoeven we het niet lang te hebben: geniet ervan en laat de koeien veel gras vreten door de bijvoeding omlaag te schroeven.

Wie nog maar net van start kon, heeft wat meer moeite om het vele gras voor te blijven. Afschakelen naar een kleiner platform zou ik zeggen en de grasconsumptie juist opschakelen door minder bij te voeren en zo mogelijk meer uren te weiden.

Afgepaste porties

Nog niet gestart, maar nu wel draagkracht? Dan kan het nog, mits je een draadje gebruikt om afgepaste porties te geven die ze in een halve dag netjes opvreten. Dat is de enige manier om nog een beetje knap te weiden met lang gras.

In alle gevallen is het advies om snel een paar percelen te maaien. Begin deze week hebben sommigen die kans gepakt, maar nu kijken we weer tegen wisselvallig weer aan.

Draai eiwit in bijvoeding omlaag

Ten slotte is het oppassen met de eiwitvoorziening, want het gras zit hoog in ruw eiwit. Dus aarzel nou niet om het eiwitgehalte in de bijvoeding omlaag te draaien, anders ga je ureumgetallen zien met een drie ervoor. En weiden kan echt prima met een ureumgetal onder de 20!

De verklaring voor het eiwitgehalte in gras is de combinatie van vroeg mest en kunstmest erop en steeds voldoende vocht. Daardoor draait de mineralisatie op toeren en slurpt het gras volop stikstof. Voor de geluksvogels betekent het dat ze al een volgende kunstmestgift moeten gaan inplannen voor behoud van smaak en groei.  

de Weideman