De Weideman

Tip van de Weideman: Tandje erbij naar dag en nacht weiden?

Bij dag en nacht weiden is het voor de koeien duidelijk dat ze het voer buiten moeten halen
Bij dag en nacht weiden is het voor de koeien duidelijk dat ze het voer buiten moeten halen

De eerste snede is gemaaid en staat lekker te groeien. Met al dat lekkere etgroen dat er straks beschikbaar komt, is het een goed moment om de vraag te stellen of jij kansen ziet om op te schakelen naar dag en nacht weiden.

Als je daarmee de grasopname uit de wei opschroeft naar 10 kg droge stof per koe per dag (of meer), ga je een veel groter deel van dat etgroen rechtstreeks benutten in de koe.

Koeien doen echte werk in de wei

De eerste vraag is of je daar de ruimte voor hebt. Heb je een ruime huiskavel met een veebezetting van niet meer dan 3 koeien per hectare, dan kun je het hele seizoen dag en nacht weiden. Bij 4 à 4,5 koeien per hectare en meer kan het ook, maar dan gedurende een deel van het seizoen. Nu overgaan op dag en nacht weiden betekent dat het echte werk in de wei gedaan wordt door de koeien. Je hoeft veel minder bij te voeren en bespaart ook nog eens tijd op het schoonmaken en strooien van ligboxen. Makkelijk werken met veel minder arbeid dus.

Nieuw Nederlands Weiden, omweiden of stripgrazen

Maar met welk weidesysteem? Dag en nacht weiden kan met Nieuw Nederlands Weiden (NNW) als je ze overdag en ’s nachts een volgende vers perceel geeft. Maar in de komende periode is de grasgroei wisselend en dan moet je bij NNW steeds bijsturen met de bijvoeding. Omweiden of stripgrazen past eigenlijk beter. Bij minder grasgroei (en omweiden in vaste percelen) stuur je dan eenvoudig bij door het gras wat meer dagen te laten groeien, wat minder te maaien en wat meer percelen te weiden. Bij stripgrazen kun je dat doen door een wat groter perceel te geven en bij veel grasgroei juist een kleiner perceel. Daarnaast kun je zo nodig ook nog variëren met de inschaarhoogte van het gras.

Instellen op relaxte buitenleven

Bij dag en nacht weiden is het voor de koeien duidelijk dat ze het voer buiten moeten halen. Ze stellen zich helemaal in op het relaxte buitenleven in de zomer. En overigens kan dag en nacht weiden ook heel goed samengaan met weiden bij de robot, als je ze overdag en ’s nachts een verse wei aanbiedt met stripgrazen.

Durf jij de stap te maken? Met dag en nacht weiden ga je naar een heel simpel systeem met weinig arbeid en je bespaart op kosten voor inkuilen en mest uitrijden. Bovendien, als we warme periodes krijgen in de zomer kun je daar flexibeler op inspelen door ze overdag wat korter te weiden en ’s nachts wat langer.

de Weideman