De Weideman

Tip van de Weideman: Starten met weidegang en meteen versnellen!

Meteen naar buiten met die trappelende hoeven als de draagkracht er is
Meteen naar buiten met die trappelende hoeven als de draagkracht er is

Vorige week de pauzeknop, maar vanaf deze week gaan alle weidende melkveehouders flink versnellen als het aan mij ligt. En daar hoeven we geen lange debatten over te voeren …

De zon maakt vrolijk, het gras groeit al lekker op die zonne-energie en het land droogt in rap tempo op. Dus, als de draagkracht er is, meteen naar buiten met die trappelende hoeven.

Hard aan het werk met de kop omlaag

En dan stoom je van een paar uur weidegang op dag één door naar volle kracht weidegang op dag vijf. Draai de bijvoeding tegelijk ook fors omlaag en je zult zien dat ze hard aan het werk gaan met de kop omlaag. Moet ook wel, want overal waar de mest er op tijd op lag, staat al een dikke laag gras. Begin er gewoon in te weiden en doe dat bij Nieuw Nederlands Weiden met het weideplatform dat je vooraf hebt bedacht. Ga regelmatig kijken of het lukt om de graslengte tussen de 12 centimeter bij inscharen en 8 centimeter bij uitscharen te houden. Als het gras warmte krijgt en hard gaat groeien, kan het alsnog nodig zijn om het platform te verkleinen door één of twee percelen door te laten groeien en te maaien.

Groeitrappen maken

Ga je omweiden, dan zal het de eerste week nog wel lukken om in te scharen bij 1000 tot 1500 kilo droge stof per hectare, maar hoe het er daarna uitziet, hangt af van de groeiomstandigheden. Zorg vooral dat je binnen twee weken na de start één of meer percelen maait voor groeitrappen.

Groen krachtvoer

Aan de smaak van het gras zal het niet liggen. Met zon overdag en nachten rond het nulpunt is het suikergehalte goed op niveau. Maar het eiwitgehalte is ook vrij hoog, met dank aan voldoende vocht.  Aarzel dus niet, maar draai die bijvoeding echt omlaag en verlaag meteen het eiwitgehalte. En reken maar dat ze zich binnen de kortste keer lekker rond vreten van dat groene krachtvoer in de wei.

de Weideman