De Weideman

Tip van de Weideman: Stalvoerbalans voor benutten eigen eiwit

De Weideman adviseert om goed op een rij te zetten welke kuilen je hebt liggen, met welke samenstelling
De Weideman adviseert om goed op een rij te zetten welke kuilen je hebt liggen, met welke samenstelling

De voorjaarskuilen van vorig jaar waren structuurrijk en eiwitarm. Niet meteen het voer dat je van de eerste snede hoopt binnen te halen. Maar ze bleken wel heel goed van pas te komen als bijvoeding naast het eiwitrijke herfstgras in de wei. 

Veehouders die in herfst en winter bewust stuurden met verschillende kuilen zagen een besparing op aangekocht (soja)eiwit, omdat de koeien het eiwit uit gras en kuil goed konden benutten. 

De kuilen goed op een rij

Daarom nu mijn advies om goed op een rij te zetten welke kuilen je hebt liggen, met welke samenstelling. Eiwitarme kuilen kun je heel goed benutten als bijvoeding naast het herfstgras en dan maak je daar je plannen mee voor het weiden tot ze op stal gaan. En als het meezit kan dat nog wel een week of vier, vijf!

Profijt van eiwitrijke kuil in de stal 

In de winter/stalperiode heb je meer profijt van de eiwitrijkere kuilen met 155 RE en hoger, afhankelijk van het aandeel snijmaïs. In het voorjaar als ze weer de wei in gaan is het gras snel verteerbaar en eiwitrijk: daar past weer zo’n structuurrijkere en eiwitarme kuil bij. 
 

‘Ouderwetse’ stalvoederbalans

Noem het een slimme eiwit-planning om jaarrond met een scherp RE te draaien en de aanvoer van dure soja te verminderen. Of noem het een ‘ouderwetse’ stalvoederbalans: wanneer welke kuil inzetten en uitkomen met de voorraad. Nog een voordeel is dat je maatgevoel krijgt voor hoeveel je van elk type kuil ideaalgesproken nodig hebt. En daar kun je volgend jaar in het plannen van je bemesting en maaisnedes dan op gaan sturen. 
 

de Weideman