De Weideman

Tip van de Weideman: Smakelijke en eiwitarme bijvoeding naast vers weidegras

Blijf koeien voortdurend de boodschap geven dat ze hun pens buiten moeten volvreten om het gras zoveel mogelijk te benutten
Blijf koeien voortdurend de boodschap geven dat ze hun pens buiten moeten volvreten om het gras zoveel mogelijk te benutten

Zorgen voor smaak is mijn rode draad in de ‘derde helft’ van het weideseizoen. Dat doe je met veel etgroen en met het minimaliseren van smaakbedervende roest op het gras.

Bij regen krijgt het gras van onderaf een geurtje, waardoor de koeien het minder gretig vreten. Meestal is het ’s middags wat droger en lekkerder.

Buiten de pens volvreten alstublieft

Wil je het vele gras dat er groeit zoveel mogelijk rechtstreeks in de koeien benutten, blijf ze dan voortdurend de boodschap geven: buiten je pens volvreten alstublieft. Dat doe je met de hoeveelheid bijvoeding. Maar de smaak en de inhoud van die bijvoeding zijn minstens zo belangrijk. Smaak lijkt een open deur, natuurlijk moet het lekker voer zijn. Maar als de koeien veel gras opnemen is de voersnelheid van mais- en graskuilen laag, terwijl het ook nog eens warm en vochtig weer is. Dus ligt broei op de loer.

Ideale bijvoeding energierijk en eiwitarm

De inhoud van de ideale bijvoeding in het najaar is energierijk en eiwitarm. Als het verse gras meer dan 200 gram ruw eiwit per kilo droge stof heeft en je gemiddeld op 155 gram ruw eiwit wilt uitkomen in het totale rantsoen, dan heb je dus mais of graskuil nodig met een eiwitgehalte onder die 155. Met drie tot zes kilo droge stof uit mais gaat dat vrij makkelijk. Moet je het met veel gras doen op je bedrijf, dan heb je voor deze periode kuilen (balen) nodig van goede kwaliteit en smaak en met een laag ruweiwitgehalte.

Hooi van natuurland

Wat ook fijn past is hooi van natuurland, want dat zit hoog in droge stof, bevat relatief veel dve en heeft een lage oeb (vaak zelfs negatief). Voor die kuilen en dat hooi geldt dat je die juist nu het mooist kunt benutten, omdat je dat eiwitrijke gras hebt, terwijl je er in de winter juist aangekocht eiwit tegenover zou moeten voeren. Zorg tegelijk voor een behoorlijke portie energie in de bijvoeding. Het voordeel van energierijke bijproducten als perspulp en aardappelproducten is dat deze relatief laag zijn in eiwit en het ureum mooi in bedwang houden.

Weideman handtekening