De Weideman

Tip van de Weideman: Roestig gras is geen weidegras

De combinatie van droogtestress en af en toe een beetje vocht op het gras geeft de schimmel die roest veroorzaakt vleugels
De combinatie van droogtestress en af en toe een beetje vocht op het gras geeft de schimmel die roest veroorzaakt vleugels

In het noorden zie ik nog wel groen gras en koeien die daar prima op kunnen weiden. Maar op de drogere zandgronden, en dan vooral in Oost- en Zuid-Nederland, is het ondanks een paar buitjes nog steeds veel te droog.

Wat ook opvalt is dat er nu ineens veel roest opduikt in gras. Je weet wel, die roestige kleur van de sporenhoopjes die op de toppen van het gras zitten. Het is een schimmel die het gras aantast en de smaak bederft.

Weiden zinloos in roestpercelen

De combinatie van droogtestress en af en toe een beetje vocht op het gras geeft die schimmel blijkbaar vleugels. Heb je percelen met roest, dan heeft weiden vrijwel geen zin, want de koeien willen het niet meer vreten. De enige remedie is maaien en goed droog inkuilen in pakken voor het jongvee. Dan heb je daarna weer schoon land, waar je in het najaar nog een paar weken heerlijk op kunt weiden.

Roestresistente rassen en klaver

Op korte termijn doe je er niks meer aan, maar roest is wel een reden om bij herinzaai naar roestresistente rassen te kijken. En klaver ertussen doet ook veel goed: klaver bindt zelf stikstof uit de lucht en deelt het uit naar het gras dat er omheen staat, dat daardoor langer fris blijft.

de Weideman