De Weideman

Tip van de Weideman: Rekening houden met roest

Roestvorming is iets om rekening mee te houden deze tijd van het jaar
Roestvorming is iets om rekening mee te houden deze tijd van het jaar

Het is wat tegenstrijdig om in een week met zon en een drogende oostenwind over roest te beginnen.

Bij dit weer zal de roestige schimmel op de puntjes van je gras niet zo snel aanslaan, maar de weersomstandigheden in de weken hiervoor waren juist nogal vochtig. Ik kwam al een paar keer met roestige laarzen uit een perceel gras. En dat soort weer hebben we in het najaar steeds vaker, dus roestvorming is iets om rekening mee te houden in je grasbeheer.

Een snufje weidezout

Het weer kun je niet veranderen. Je kunt wel mijn motto van vorige week ook voor dit probleem hooghouden: met etgroen, etgroen, etgroen hou je de koeien aan het vreten. Maai een perceel met roest in het gras. In de kuil vind je het smaakeffect niet terug, zeker als je het wat droog inkuilt. Er groeit weer vers gras onder vandaan zonder roest.

Moet je toch nog tien tot veertien dagen langer op je platform blijven voordat je naar het etgroen kan, probeer dan eens een snufje weidezout te strooien met wat dauw aan het gras. Dat vinden koeien wel lekker.

We hebben het er vaak over dat roest eerder aanslaat als het gras in de stress komt en dat bemesting daar een rol in speelt. Maar je mag het niet omdraaien: dat roest altijd een gevolg is van krappe N-voorziening klopt niet. En gezien de ruweiwitgehaltes en ureumcijfers die ik zo hier en daar hoor, heeft het gras nu een ruime mineralenvoorziening.

Grasklaver blijft smakelijk

De ouderdom van het gras speelt wel een rol. Als je al wat langer op hetzelfde weideplatform zit en de koeien voor de tweede keer weidt, zul je daar sneller roest in tegenkomen, vooral in de bossen. Nog een reden voor regelmatig maaien, maar ook voor sneller omweiden en wat weideverliezen voor lief nemen.

In grasklaverpercelen zie je doorgaans minder roest, omdat klaver er zelf geen last van heeft en omdat het gras profiteert van de voortdurende kleine beetjes stikstof die klaver uitdeelt. De smakelijkheid van klaver stimuleert in die percelen de grasopname.

Ga je herinzaaien of doorzaaien, maak dan een bewuste keuze voor rassen met een hoog cijfer voor roestresistentie. Een ras met een 8,5 op dat punt krijgt er echt veel minder snel last van dan een ras met een 7.

Weideman handtekening