De Weideman

Tip van de Weideman: Pakken wat je pakken kan!

Slootschonen, drains doorspuiten en uitlopen op orde maken zijn mooie herfstklussen volgens De Weideman
Slootschonen, drains doorspuiten en uitlopen op orde maken zijn mooie herfstklussen volgens De Weideman

O, wat gaat dat lekker. Het lijkt wel voorjaar. Overal sappig donkergroen gras voor je koeien.

Gebruik vanaf nu gewoon al je percelen die je met de koeien kunt bereiken als weideplatform. Pak wat je pakken kan, geef ze ruim gras en elke dag een vers perceel. Wellicht iets later op de dag weiden als het gras droog is, dan vreten ze beter.

Zo ga je in twee of drie weken over al je percelen en daarna nog een tweede ronde, tot het te nat wordt om goed te weiden. Het voordeel is dat daardoor al je percelen redelijk kort zijn als je moet stoppen met weiden. En van het ruime grasaanbod kunnen je koeien goedkoop melk produceren.

Ontwatering laten lopen als een tierelier

Zorg dat je ontwatering loopt als een tierelier, dan heb je langer plezier van je herfstgras. Je kunt nu mooi het slootschonen doen, eindbuizen van greppels opzoeken en drains doorspuiten en de uitlopen op orde maken. Het land is nog prima te berijden, dus grijp ook daarmee je kans.

Heb jij op zandgrond van die B-watergangen met stuwen, gebruik ze dan in de winter al om voldoende water vast te houden voor het voorjaar en de zomer.

Kale plekken doorzaaien en mollen vangen

Engerlingen mollen het gras van onderop met kale plekken als gevolg. Daar hebben we dit jaar weer fors last van. Die kale plekken kun je nog doorzaaien met twee werkgangen diagonaal over elkaar: de sportveldmethode. Mollen zijn er ook veel, zet daar in het najaar wat vangwerk tegenaan. En de laatste tip in het najaarsrijtje: koeien uit de wei als het niet meer gaat? Dan kalk in de wei.

de Weideman