De Weideman

Tip van de Weideman: Op de kleintjes blijven letten

Oudere pinken zijn ideale herfstgras-opvreters
Oudere pinken zijn ideale herfstgras-opvreters

Op de kleintjes letten. Dat is wat je doet als je najaarsgras zoveel mogelijk rechtstreeks in de koeien en het jongvee benut. Vooral omdat het zo’n goedkope eiwitbron is, waar je veel van verliest als je het moet inkuilen.

Op de kleintjes letten doe je ook door het jongvee op te leiden tot echte graaskoeien die van een beetje herfstweer niet meer opkijken en gewoon doorvreten.

Haal dieren jonger dan een jaar nu binnen

Let wel op dat je ook letterlijk op de kleintjes let, door dieren jonger dan een jaar nu binnen te halen. Die gaan van het herfstgras niet meer lekker doorgroeien. Check ze bij het binnenhalen op gezondheid door een mestmonster te laten onderzoeken en de borstomvang te meten. Dan heb je goede informatie over worminfecties en weet je of een ontworming nodig is. Je ziet ook of ze allemaal goed op gewicht zijn.

Oudere pinken ideale herfstgras-opvreters

De oudere pinken, dat zijn je ideale herfstgras-opvreters. Die kunnen nog tot ver in november van het ware buitenleven genieten. Geef ze wel een mooi grasaanbod en weid ze elke twee weken om! Het zijn geen weidebloters. Bij opstallen hetzelfde recept als de jonge dieren: checken op gewicht en een mest- en/of bloedmonster laten onderzoeken.

Maaien ‘in dienst van’ blijft nodig

Om een goed grasaanbod te houden is maaien ‘in dienst van’ nog steeds nodig. Begint er wat roest te komen en/of is een perceel twee keer beweid en staan er bossen, dan is schoonmaaien het devies. Met dit weer lukt dat nog prima.

Weideman handtekening