De Weideman

Tip van de Weideman: Omweiden in het zonnetje gezet

Bij omweiden heb je behalve de bijvoeding op stal nog meer knoppen om aan te draaien
Bij omweiden heb je behalve de bijvoeding op stal nog meer knoppen om aan te draaien

Twee weken geleden stipte ik het al even aan: omweiden heeft in sommige situaties betere papieren dan Nieuw Nederlands (Om)weiden (NNW).

Wat zijn eigenlijk de relevante verschillen? Dat zit hem in de knoppen waar je aan kunt draaien om de boel in goede banen te leiden. Bij een hogere of lagere grasgroei draai je bij NNW de knop van de bijvoeding omlaag of omhoog. En in de zomer wil die grasgroei nog wel eens sterk variëren, van 80 kg droge stof per dag bij voldoende vocht naar 40 kg per dag of minder als de grond uitdroogt, zoals we nu meemaken. Wil je de koeien meer dan 8 kg droge stof per dag op laten nemen, dan wordt het bijvoedingsaandeel zo klein dat je er minder goed mee kunt sturen.

Twee weken vooruitkijken

Bij omweiden ben je simpelweg flexibeler. Je hebt behalve de bijvoeding op stal nog wat meer knoppen om aan te draaien. Bij omweiden kijk je steeds twee weken vooruit om te zorgen dat je steeds weer nieuwe percelen hebt waar 1500 tot 1700 kg droge stof staat om in te scharen. De percelen waar gras staat te groeien voor de komende twee weken vormen een (buffer)voorraad gras, waarmee je die variatie in grasgroei veel soepeler op kunt vangen.

Voorraad goed in beeld houden

Vuistregel is dat je altijd rond de 21 dagen nodig hebt om op een gemaaid of beweid perceel weer 1700 kg droge stof beschikbaar te hebben. Bij krappere groei duurt dat wat langer, zeg 24 tot 28 dagen (niet ouder, vanwege de kwaliteit). Als je de voorraad goed in beeld houdt, bijvoorbeeld met de Feedwedge, dan zie je een grastekort aankomen. Dan kun je wat extra percelen aan je weiderotatie toevoegen, om de voorraad weidegras op peil te houden. Dankzij die voorraad overbrug je makkelijk een week met lage grasgroei, zonder dat je meteen op dagbasis aan de knop van de bijvoeding in de stal hoeft te  gaan draaien.

Extra knoppen bij omweiden

Samenvattend: met Nieuw Nederlands Weiden zit je stuur vooral binnen, dat is de grote knop van de bijvoeding. Bij omweiden heb je naast die bijvoedingsknop nóg een paar knoppen, zoals maaien in dienst van de beweiding (minder maaien bij droogte) en percelen toevoegen of afschakelen om je grasvoorraad te beheren. En zodoende lukt het met omweiden (of stripgrazen) beter om de koeien dagelijks 8, 10 of meer kilogrammen drogestof uit gras op te laten nemen, ook als de grasgroei flink varieert.

Grasproductie hoger

Tenslotte is de grasproductie bij omweiden 10 tot 15 procent hoger, omdat het gras in een langer stadium wordt geoogst. Dat betekent gemiddeld meer bladoppervlakte, meer ‘zonnepaneel’ en dus meer en hogere grasgroei. Dat langere gras zorgt er ook voor dat er wat meer wortellengte onder de grond is en daarmee is de graszode ook net iets beter bestand tegen droogte.  

de Weideman