De Weideman

Tip van de Weideman: Nu gas geven met weidegang

Vorige week kwam er water en nu wordt het warm, dat is samen de turbo voor gras
Vorige week kwam er water en nu wordt het warm, dat is samen de turbo voor gras

Wie mij een beetje kent, die weet het al. Gas geven met weidegang! Deze week nog.

Vorige week kwam er water en nu wordt het warm, dat is samen de turbo voor gras. Er staat smakelijk krachtvoer met bijna 1100 vem in de wei en fantastisch (bestendig) eiwit. Daar kun je heel best van melken. Uiteraard wel even in stappen opbouwen als je van start gaat. Van een paar uur op dag één naar acht uur weidegang op dag zeven. Ben je al wat langer aan het weiden, dan kun je deze week heel mooi de stap maken naar dag en nacht weiden.  

Per kilo 100 gram ruw eiwit meer dan in graskuil

En laat je niet meer wijs maken dat je daarbij nog hetzelfde eiwitkrachtvoer moet blijven voeren voor de veiligheid.  Rekent u maar even mee. Met 250 gram ruw eiwit in het gras is elke kilo droge stof weidegras goed voor 100 gram ruw eiwit méér dan in je graskuil. Dan is 4 kilo droge stof uit vers gras, dus goed voor 400 gr méér ruw eiwit en dat is net zoveel als wat er in één kilogram soja zit. 

Eiwitbijvoeding afschakelen

Denk bij weidegang in het voorjaar maar aan het nieuwe rijden in de auto. Goed vooruitkijken en anticiperen op een komende situatie. Hoog eiwit in gras gaat je ureum verhogen, dus moet je op tijd die eiwitbijvoeding afschakelen. Doe je dat goed, dan melk je best met een ureum van rond de 18.

En economisch rijden doe je door wat vlotter op te schakelen. Schakel je weidegang nu ook maar vlot op, dat is groene economie.

Weideman handtekening