De Weideman

Tip van de Weideman: Na regen komt gras ...

Ga op een lichte snede opnieuw van start met weiden
Ga op een lichte snede opnieuw van start met weiden

Zo, we weten weer wat een forse regenbui is en zelfs wat een regenachtige week is. Inmiddels heeft het zuiden er ook een goede portie van gekregen en er komt nog meer.

Sterk verdroogd gras komt na regen weer op gang, maar heeft eerst een resetknop nodig met de maaimachine, zoals ik vorige week betoogde. Doe je dat, dan ga je het herstelvermogen van gras weer zien en dan is het zaak om net als in het voorjaar op een lichte snede van start te gaan met weiden. Kijk goed wat de koeien  voor de bek krijgen en wat ze aan gras op kunnen nemen en stem daar je bijvoeding dagelijks op af. Groeitrappen ontstaan in het najaar met lichtere sneden vanzelf wel.

Twijfelachtige herfstkuilen

Hoor je bij die geluksvogels waar het gras groener was en die konden blijven weiden, dan zit je in een andere situatie. Nu de grasgroei flink toeneemt, kun je ruim weiden op fris gras. Maar let op: als er veel meer komt dan je met weiden kunt benutten, dan is er over drie à vier weken nog veel te maaien en dat levert twijfelachtige herfstkuilen op.

Eerst maaien

Draai het liever om: maai nu, zodra het weer het toelaat, al zoveel weg dat je de rest met weidegang door koeien en pinken kort kunt houden. Dan is de kwaliteit beter en benut je het laatste gras veel efficiënter door het rechtstreeks om te zetten in melk. Vooral het eiwit in najaarsgras draagt dan flink bij aan melkproductie, terwijl er in een herfstkuil weinig van overblijft.

de Weideman