De Weideman

Tip van de Weideman: Melkrobot in dienst van het weiden

De kunst is om de koeien in beweging te houden: vrijwillig naar de wei voor een goed grasaanbod en naar de stal voor de lokbrok in de robot en het melken
De kunst is om de koeien in beweging te houden: vrijwillig naar de wei voor een goed grasaanbod en naar de stal voor de lokbrok in de robot en het melken

Sommige verhalen verdwijnen vanzelf uit de wereld. Zo is ‘ik heb een robot, dus nu kan ik niet meer weiden’ een achterhaalde waarheid.

Inmiddels hebben veel veehouders het weiden bij automatisch melken goed in de vingers. Die maken dan wel een bewuste keuze voor weidegang. Ze hebben de robot niet volledig bezet en het aantal melkingen per dag is niet heilig. Ofwel, ze stellen de melkrobot in dienst van het weiden!

Kunst is koeien in beweging houden

Het aantal melkingen mag dalen, maar met goed grasaanbod blijft de melkproductie op peil of stijgt deze. De kunst is om de koeien in beweging te houden: vrijwillig naar de wei omdat daar een goed grasaanbod staat en naar de stal voor de lokbrok in de robot en het melken. Op vaste tijden weidetoegang en op vaste tijden weer lekker voer aan het voerhek in de stal, want koeien zijn gewoontedieren. Valt er 8 kg droge stof te halen in de wei, dan geef je ze binnen ook niet meer dan 7 kg droge stof te vreten. De voergoot mag een uur voor ze naar buiten mogen leeg zijn.

Gras waarvoor ze naar buiten willen

Voor weidegang bij de robot is Nieuw Nederlands Weiden in veel gevallen een goed systeem, met gras waar ze wel voor naar buiten willen. Krijgen ze overdag een lange periode weidetoegang naar hetzelfde stuk gras, dan gaan de koeien uit de wei een keer terug naar stal. Het is spannend of ze daarna de wei toch weer opzoeken.

Een variant waarbij dat min of meer vanzelf goedkomt is twee keer per dag een uur of zes weidetoegang geven. ’s Morgens vroeg vanaf vijf uur en ’s avonds nog een keer. Op die momenten vreten koeien van nature het actiefst. Twee keer per dag lok je ze op een vaste tijd terug met vers voer aan het voerhek. Dit systeem kan met Nieuw Nederlands Weiden, maar stripgrazen past ook.

Opties koeverkeer

Voor het koeverkeer zijn er verschillende opties. Laat je ze in één keer naar buiten, dan is 4,5 uur weidetoegang ín de ochtend en avond een goede optie. Gaan ze via een weidepoort, dan duurt het langer voor ze allemaal buiten zijn en heb je per keer 6 uur weidetoegang nodig.

Weiden via de robot is ook een optie, dan gaan alle koeien die gemolken zijn in elk geval naar buiten en duurt het ook wat langer voor ze allemaal buiten zijn. In beide systemen kun je ook instellen dat ze daarna een paar uur niet meer de stal in kunnen, om ze te leren dat ze echt gras moeten vreten.

de Weideman