De Weideman

Tip van de Weideman: Maak het verschil in de derde helft!

Zorg voor een smakelijk aanbod met etgroen, desnoods wat verder van huis
Zorg voor een smakelijk aanbod met etgroen, desnoods wat verder van huis

Eindelijk weer eens een ouderwetse augustusmaand die met recht een tweede meimaand mag heten.

Bakken best gras zijn er al in de kuilen geharkt en bakken best weidegras staan er te groeien. De derde helft van het weideseizoen krijgt zo een sprankelende start. Het is de kunst om het gras zoveel mogelijk rechtstreeks in de koe te benutten. Dat vergt in nazomer en herfst best veel aandacht en vakmanschap!

Etgroen, etgroen en etgroen

Als je stiekem al een beetje meer gaat leunen op luxere bijvoeding in de stal en gras nog als toetje ziet, dan krijg je vanzelf gelijk. Als je begrijpt wat ik bedoel, haha. Zorg allereerst voor een zeer smakelijk aanbod met etgroen, etgroen en etgroen. Zoek het desnoods wat verder van huis, dat zijn de percelen waar je minder geweid hebt.

In de middag is opname hoger

De opname van dat gras gaat omhoog als je in de goede volgorde aan drie knoppen draait: bijvoeding omlaag, het grasaanbod verhogen en als laatste zo nodig meer uren in de wei geven om het naar binnen te werken.

En verder nog een paar belangrijke bijzaken: in de middag is de opname vaak wat hoger, omdat het gras droger is en meer suiker bevat. Geef de koeien dagelijks vers gras met eendaags omweiden/stripgrazen of met Nieuw Nederlands Weiden (NNW). Schaar wat korter in bij omweiden en ook bij NNW mag het gras wat korter blijven. Dat is beter voor de smaak/opname.

Achter erin, voor eruit

Bij meer nattigheid maken een goede ontsluiting en kavelpaden het verschil. Zo mogelijk aan de achterkant de koeien erin, aan de voorkant eruit. Dat is het ideaal om natte dagen door te komen. Herfstgras heeft vaak hogere eiwitgehaltes. Zorg dus voor passende bijvoeding met veel energie. Dat kan mais zijn, of een smakelijke droge kuil met niet te hoog eiwit en bijpassend krachtvoer

De derde helft staat in de sport voor de pret en maakt in allerlei opzichten het verschil. Dat is in de derde helft van het weideseizoen niet anders. Want als je die ook goed benut, dán ga je echt geld verdienen met weiden!

Weideman handtekening