De Weideman

Tip van de Weideman: Lessen trekken en weer door

Evalueer het grasseizoen in drie etappes, raadt de Weideman aan: voorjaar, zomer en najaar
Evalueer het grasseizoen in drie etappes, raadt de Weideman aan: voorjaar, zomer en najaar

Bakken gras zijn er nog gegroeid dit najaar, want de natuur heeft inhaaldrang na zo’n droge zomer. Voor menigeen nog een kans om met eigen graseiwit op importeiwit te besparen.

Nu we november bereikt hebben is het zaak om serieus het grasseizoen te evalueren. Ik denk meestal in drie etappes: voorjaar, zomer en najaar.

Venijn in de staart

Wat er bijzonder uitspringt dit jaar is die lange hete zomer met het venijn in de staart, in augustus, begin september. Komt er dan weer water, dan zie je dat inhaaleffect: gevolg van veel mineralisatie, nog voorraad uit de zomer en een warme bodem.

In maart al nadenken over weidegang

We maken dat vermoedelijk vaker mee en mijn eerste les daaruit is dat je op droogte inspeelt door … het voorjaar en het najaar altijd heel gericht te benutten. Je kúnt vaak ook eerder beginnen als je daar in maart al over nadenkt en bij de start een grotere oppervlakte gebruikt voor weidegang. Als je voor nattigheid of sneeuw, zoals dit jaar in april, weer moet opstallen is dat maar voor een paar dagen en de koeien pakken het weiden zo weer op. In het najaar langer doorgaan begint met zorgen voor voldoende schoongemaaid gras aan het eind van de zomer. En langer doorgaan, daarbij helpen (langere) kavelpaden, brede dammen en bruggen en een goede ontwatering.

Zet cijfers bij het weideseizoen

Wil je echt voor jezelf lessen trekken en die ook goed in praktijk gaan brengen volgend jaar, pak het dan op met je adviseur of weidecoach. Loop de drie etappes van het seizoen met hem/haar door en zet er zo vaak mogelijk cijfers bij: wat deed het ureum, veel of weinig krachtvoer bijgevoerd, veel of weinig soja-eiwit in de bijvoeding, bij welke grashoogtes ingeschaard, hoeveel oppervlakte benut als weideplatform, wanneer begonnen, wanneer geëindigd. Kun je schatten hoeveel uren weidegang de koeien dit seizoen kregen en hoeveel vers gras ze daarmee opnamen? Helpt de KringloopWijzer wellicht?

Maak een plan

Wil je volgend jaar hogere cijfers, ga je periodes dag en nacht weiden, langere dagen weiden of juist in twee perioden weiden als je weiden en robotmelken beter wilt combineren? Of zet je liever in op eenvoudiger weiden, makkelijker schakelen tussen weiden en opstallen bij hitte en droogte en hoe je dan weer opstart daarna?... Vragen waarmee je een plan maakt. En afspraken met je adviseur en jezelf om het ook echt te gaan doen volgend jaar! Dit was mijn slotakkoord voor dit seizoen, weid gerust nog een paar weken door als het kan. Ik ben er volgend jaar weer vroeg bij, reken maar!

de Weideman