De Weideman

Tip van de Weideman: Lekker weiden aan de randen van de dag

Bij robotmelken draait het erom de koeien een vast ritme aan te leren en ze daarmee in beweging te houden
Bij robotmelken draait het erom de koeien een vast ritme aan te leren en ze daarmee in beweging te houden

Het aantal melkveebedrijven met melkrobots stijgt gestaag en is inmiddels de vijfduizend gepasseerd. Dat is meer dan een derde van het aantal melkveebedrijven. 

Weiden bij automatisch melken kan heel goed. Dat bewijzen duizenden van deze veehouders ook. Maar het is wel anders en ik zal niet snel roepen dat het zo makkelijk is. Als de koeien tijd besteden aan heen en weer wandelen naar het gras, zal het aantal melkingen lager zijn. Dat staat als een paal boven water. Bij een goed grasaanbod hoeft dat nog geen melk te kosten. Maar ik begrijp ook wel dat het bij zo’n investering een zorg is.

Koeien in beweging houden

Het draait erom de koeien een vast ritme aan te leren en ze daarmee in beweging te houden: vrijwillig naar de wei voor lekker gras en terug naar de stal voor brok in de robot en voer aan het voerhek. Als er voldoende en smakelijk vers gras wordt aangeboden, dan mag het voer aan het voerhek een uur voor ze naar buiten gaan op zijn. 

In de ochtend- en avondschemer weiden

Het voordeel van robotmelken is dat je de koeien kunt weiden in de ochtend- en avondschemer, als een collega staat te melken! Want juist op die momenten, vanaf ’s morgens vijf uur en ’s avonds vijf uur, vreten ze van nature lekker actief. En op een vast moment lok je ze terug met vers voer aan het voerhek. Het gaat goed samen met stripweiden, maar ook met Nieuw Nederlands Weiden kan het prima. 

Een andere variant is die met iets meer sturing, waarbij je de koeien wel allemaal op een vast moment naar de wei doet en ze daar dan een uur of drie opsluit. En dat dan ook twee keer per dag. Het sluit meer aan bij het kuddegedrag en is ook voor jezelf lekker georganiseerd en duidelijk: twee keer de koeien allemaal tegelijk ophalen. Er blijven 16 à 18 uren over waarin de robots alle koeien moeten melken, dus er is bij deze variant wel wat meer overcapaciteit nodig dan bij de eerste.

Gewoontedieren en gemaksvreters

Veehouders die al wat langer ervaring hebben met weiden bij de robot, ondervinden dat koeien gewoontedieren en gemaksvreters zijn: van tijd tot tijd is het nodig om de terugloop naar de stal af te sluiten om weer even heel duidelijk te maken: je vreten staat in de wei. 

Wellicht dat de ‘virtual fence’ oftewel draadloos weiden op termijn weiden bij robots nog makkelijker maakt. Ik heb er vorig jaar een veelbelovend voorbeeld van gezien, met koeien die zich prima lieten sturen met de geluidssignalen van een klein apparaatje aan de bovenkant van hun halsband. Kwestie van instellen wanneer ze richting wei moeten en wanneer de laatsten weer worden opgehaald. Ongekende mogelijkheden. Bizar dat het kan.