Tip van de Weideman: kruidje-roer-me-niet

Twee weken geleden gingen we dezelfde kant op als de kurkdroge zomer van 1976. Bij dit wisselvallige weer voel ik dus regelrechte opluchting.
Bij langere droge periodes zie je en hoor je vaak dat grasland met wat meer kruiden en klavers langer groeit en groen blijft. Witte klaver heeft verfijnde wortels die dieper gaan dan die van gras. Rode klaver heeft zelfs een penwortel die zo tot een halve meter de grond in gaat.
Kruiden wortelen dieper
Diverse kruiden in de mengsels voor productief kruidenrijk gras hebben dat ook, denk maar aan duizendblad, karwij, cichorei, smalle weegbree en zo’n heel gewone soort als … paardenbloem (goed voor 1000 vem, mits nog jong en fris, maar wat minder drogestofopbrengst. Vooral op zandgronden heeft kruidenrijk gras het voordeel van stabielere opbrengsten door de jaren heen.
Klaver bindt gratis en voor niks stikstof
Maar in tijden van derogatie-koppijn en pijnlijk lage mestnormen valt het voordeel van stikstofbinding uit de lucht ook niet te onderschatten. Bij een klaveraandeel van 25 procent is dat goed voor 100 tot 125 kg stikstof, gratis en voor niks. In een vergelijkend onderzoek van het Louis Bolk Instituut bracht kruidenrijk gras meer tonnen dan gangbaar productief grasland, maar dan met 150 kg stikstof, terwijl het gangbare gras daar 300 kg stikstof voor nodig had. En als we vanaf volgend jaar nog minder dierlijke mest mogen plaatsen, is het risico op lagere eiwitgehaltes groter. Voor je eiwitproductie en krachtvoerkosten zijn grasklaver en kruidenrijk meer en meer serieuze opties.
Hoe pas je kruidenrijk in?
Vragen zijn er genoeg. Zoals hoe je kruidenrijk inpast op de huiskavel met weidegang. Kort en jong inscharen in elk geval. En om kruiden erin te houden lijkt het nodig om stukken te laten staan om uit te bloeien en te zaaien. Welke mengsels passen het best op welke grond? Op veengrond gaan de meeste kruiden en vlinderbloemigen het sowieso niet best doen, te veel stikstoflevering. Op sommige kleigronden is het ook nog een zoektocht.
Vergaar kruidenkennis
Kruidenrijk en grasklaver zijn volgens mij blijvertjes en juist vanwege al die vragen: probeer het uit op een paar percelen. Doe ervaring op, kijk de kunst af, vergaar kruidenkennis. Dat het gunstig rekent voor ecoregelingen kan een extra stimulans zijn. Vergeet ik nog bijna het derde voordeel van kruidenrijk: meer variatie en wat meer bloei in de weilanden is een bijdrage aan de biodiversiteit.
