De Weideman

Tip van de Weideman: Kavelpaden en dammen maken verschil

Een goed kavelpad maakt dit (voor)jaar verschil
Een goed kavelpad maakt dit (voor)jaar verschil

Het leek af en toe wel herfst. Met plaatselijk amper grasgroei door een overmaat kou en water. Dus begin ik dan maar over een typisch herfstonderwerp en dat is … wat kan en wat kan niet met koeien in de wei? 

Ben je nog aan het weiden, dan is het na een dikke bui de vraag of het nog wel kan. En als je (weer) wilt starten, wil je ook vooraf een inschatting maken. Mijn criterium is dat je vooral kijkt of de koeienhoeven door de zode heen trappen, of dat ze die zode alleen maar (flink) indeuken. 

Hakkenproef

Je kunt dat testen met de hakkenproef: met kracht de hak van je laars in de zode ploffen en er weer uitstappen. Ga je er vlot doorheen en wordt het water onderin zwart, dan weet je genoeg. Blijft het groen, dan valt het mee. Maak die inschatting vooral in het midden van het perceel. Bij de ingangen kun je wat vertrapping voor lief nemen. 

Wellicht is weiden in twee korte perioden van 3 à 4 uur nog een goede optie. Stuur je ze met trek de wei in, dan werken ze echt om veel gras op te nemen en heb je minder beweidingsverliezen en vertrapping. 

Stevige dammen

Een goed kavelpad maakt dit (voor)jaar verschil. Wil je veel en goed weiden, dan zijn kavelpaden en stevige (brede) dammen een fijne basisvoorziening. Wellicht is het een overweging om er dan ook in te investeren. Ingangsdammen hou je beter begaanbaar als je er (jaarlijks) een halve kieper zand in gooit. Zo komen ze hoger en bol te liggen en drogen ze veel sneller op. 

In de huidige situatie zie je waar het bij jou goed gaat en waar het aan schort, wat de zwakke plekken zijn. Ieder nadeel heb zijn voordeel, zei Cruijff: gebruik het maar als inspiratie voor plannen. Mogelijk kun je later in de zomer al wat verbeteringen doorvoeren waar je in de herfst weer voordeel van hebt. 

Lichtere koeien op grote voet

Tenslotte is er nog een interessant debat gaande over de vraag of lichtere koeien zoals jerseys ook minder vertrappen. Ik zie onderzoeken waaruit blijkt dat de hoeven ook kleiner zijn en de druk per vierkante centimeter dus niet lager. Maar een Iers onderzoek heeft het wel over tien procent lagere druk onder een jerseyhoef. Alle beetjes helpen. Lichtere koeien fokken die op grote voet leven wellicht? 

Mijn weerapp belooft: ‘Na zondag breekt een droge en zonnige periode aan’. Laat het waar zijn.