De Weideman

Tip van de Weideman: Kalveren weiden om graaskoeien op te leiden

Jongvee moet minimaal twee jaargangen training krijgen voor het weidediploma als volwassen melkkoe
Jongvee moet minimaal twee jaargangen training krijgen voor het weidediploma als volwassen melkkoe

Nog maar drie weken geleden was mijn tip om maar snel het jongvee te gaan weiden op etgroen.

En daar geef ik dan de vuistregel bij dat jongvee 200 dagen ervaring op moet doen om na afkalven een goede graaskoe te worden. Als je alleen de pinken weidt, kom je daar niet aan. Ook als eerstejaars moeten ze naar buiten, zodat ze minimaal twee jaargangen training krijgen voor het weidediploma als volwassen melkkoe.

Meteen in het eerste jaar weiden

En dat kan natuurlijk lekker met al dat weelderig groeiende gras op dit moment. Maak er een regel van om de kalveren die tot 1 januari geboren zijn al meteen in het eerste jaar te gaan weiden als er etgroen is. En de latere kalveren die minimaal drie maanden oud zijn, kunnen vanaf half juli nog twee maanden gras en buitenleven ervaren.

Voor een goede weerstandsopbouw laat je ze eerst een maand op een perceel lopen waar ze een lichte wormbesmetting oplopen. Daarna elke twee weken omweiden op een mooi aanbod gras. Geef ze er een beetje krachtvoer bij, dan is de mineralenvoorziening verzekerd en groeien ze lekker door.

Vooraf enten of achteraf controleren

Vooraf ontwormen tegen longwormen is niet per sé nodig. Je kunt kiezen tussen vooraf enten, of achteraf goed controleren. Ook als ze geënt naar buiten gaan, geef je ze een wei waar dit voorjaar of vorig jaar koeien liepen, om een lichte besmetting op te doen. En breng je dierenarts na een week of vijf, zes een mestmonster, dan hoor je wel of ze die ondersteuning van een middel wel of niet nodig hebben waarmee je longwormen en/of maagdarmwormen moet behandelen. Herhaal dat mestonderzoek nog eens bij opstallen. Kalveren haal je bij voorkeur uiterlijk half september weer binnen.

de Weideman