De Weideman

Tip van de Weideman: Inspelen op voorspelbare eiwitscheut

Maaien in dienst van de beweiding blijft het devies, als je met goede grasopnames het eiwit van eigen land optimaal wilt benutten
Maaien in dienst van de beweiding blijft het devies, als je met goede grasopnames het eiwit van eigen land optimaal wilt benutten

Met regen in het land beleeft het gras een opleving en daar snakten we naar.

Het vocht in de bodem zorgt meteen voor meer beschikbare stikstof en we hebben warmere nachten. Dat zorgt samen voor wat minder suiker en flink meer ruw eiwit in het gras. Als je redelijk mals weidegras hebt staan, kan dat een flinke verhoging zijn en voor je het weet schiet het ureumgehalte in de melk door het dak. Het is net het nieuwe rijden: je moet vooruitkijken en tijdig inspelen op wat je aan ziet komen, dus draai meteen het eiwitgehalte in de bijvoeding omlaag.

Bloeiend gras

Is je weidegras al een beetje stengelig omdat het gras wil bloeien, dan heb je relatief minder blad en blijft de stijging van het eiwitgehalte beperkt. De plant steekt energie in stengel en blad.

Gras heeft nu eenmaal de onbedwingbare neiging om zaad te vormen als een bepaalde daglengte is bereikt. Vroeg Engels raaigras wil bloeien vanaf 20 mei, de late rassen vanaf 10 juni. Ruw beemd, timothee en Italiaans raaigras bloeien al eerder.

Verlangen naar etgroen

Staat er veel in bloei in een weideperceel, dan zijn gehaltes, verteerbaarheid en smaak een stuk minder en is de groei eruit. Al met al reden om naar etgroen te verlangen. Er is volop gemaaid en de eerste lichting etgroen komt er gelukkig aan. Maaien in dienst van de beweiding (elke twee weken) blijft het devies, als je met goede grasopnames het eiwit van eigen land optimaal wilt benutten!

Weideman handtekening