De Weideman

Tip van de Weideman: Ideale najaarsgras-opvreters

Haal de jongere pinken naar binnen, adviseert De Weideman, maar laat de oudere pinken lekker lopen
Haal de jongere pinken naar binnen, adviseert De Weideman, maar laat de oudere pinken lekker lopen

Met het gras nog volop aan de groei en een week droog weer krijgt het weideseizoen een mooie derde helft.

Ik zie nog veel koeien verlekkerd gras trekken overdag in de wei. En dankzij training in hun jeugd gaan ze daar bij wind en regen trouwens ook gewoon mee door.

Training aanstormende generatie

Daarover gesproken, hoe staat het met de training van je aanstormende generatie? Mijn advies is om dieren jonger dan een jaar binnen te halen als je dat nog niet gedaan hebt. Want buiten groeien die alleen nog in het haar… Check ze goed op gewicht door de borstomvang te meten en breng bij twijfel een mestmonster naar de dierenarts voor onderzoek op wormen. Aan de uitslag zie je of ze een gezonde besmetting oplopen, of dat ontwormen nodig is.

Gebruik pinken niet als weidebloter 

De oudere pinken laat je lekker lopen, het zijn je ideale najaarsgras-opvreters. Check goed of ze doorgroeien en lekker in het haar zitten. Bij twijfel hetzelfde advies als voor het jongere spul. Geef de pinken ook een goed grasaanbod en weid ze elke twee weken om, of vaker. Gebruik ze in elk geval niet als weidebloter! Bij opstallen nog eens goed kijken naar groei en gezondheid en dan een mest- en/of bloedmonster laten onderzoeken. Als ze weer binnen zijn, hebben ze een ruim mineralenaanbod nodig. Het kan goed zijn om ze een mineralenmengsel over het ruwvoer te geven.

de Weideman