De Weideman

Tip van de Weideman: Hoe dorstig is de koe?

Tien procent van de dieren moet tegelijk aan de bak kunnen staan
Tien procent van de dieren moet tegelijk aan de bak kunnen staan

Altijd een leuke quizvraag: hoeveel water drinkt een melkkoe eigenlijk op een dag?

Het hangt een beetje van de melkproductie af, maar het varieert van 80 tot 100 liter. Bij temperaturen rond de 30°C is het pakweg 20 procent meer dan bij 15°C.

1300 liter water in een uur

En dan zijn er van die piekmomenten. Een koppel van 100 koeien kan in een uur na het melken wel zo’n 1300 liter water naar binnen werken. Dan moeten er voldoende bakken zijn van voldoende grootte.

De norm is dat 10 procent van de dieren tegelijk aan de bak moet kunnen staan. En omdat ze dan zo doordrinken, moet de waterleiding dik genoeg zijn om die 1300 liter water in een uur aan te voeren. Lukt dat bij jou in de stal? En als je een leiding hebt naar het land, lukt het daar ook nog? Je kunt het vrij eenvoudig meten, want er moet omgerekend minimaal 20 liter water per minuut uit de leiding komen.

Water onderzoeken

Een waterleiding naar het land en per perceel een drinkbak is fijn, maar één of meer zonnepanelenbakken volstaan ook, met water uit de sloot of uit een puls. Kwaliteit en hygiëne is ook nogal van belang. Bij bronwater of slootwater kun je dat maar beter van tijd tot tijd eens laten onderzoeken. Je dierenarts kan er ook goed over adviseren.

Ultieme ‘zelftest’

En drinkbakken kunnen door allerlei oorzaken vervuilen. Doe maar eens de ultieme ‘zelftest’ door een glas water uit de bak te scheppen en dan te bedenken of je het zelf met smaak opdrinkt. De bak af en toe leeg laten lopen en een borstel er door halen kan nodig zijn. Ten slotte: vergeet ook de watervoorziening van het jongvee niet! Als die hun drinken halen bij zo’n weidepomp, let dan goed op of ze de kunst verstaan en of het ding goed water blijft geven.

Weideman handtekening