De Weideman

Tip van de Weideman: Grensverleggend naar meer huiskavel

Grensverleggend ondernemen voor meer vers gras in de koeien zet zoden aan de dijk
Grensverleggend ondernemen voor meer vers gras in de koeien zet zoden aan de dijk

Wat écht helpt om meer en beter te weiden is een grotere huiskavel. Fiets of wandel eens onderzoekend rond om te zien of er nog kansen liggen. Vraag er eventueel iemand bij die er fris tegenaan kijkt, niet gehinderd door gewoontes en eeuwenoude perceelsgrenzen.

Ik ken boeren die af en toe een weideplatform gebruiken waarvoor ze de koeien dagelijks de weg over laten steken en anderen waar dat gewoon niet in opkomt. Ik heb ook boeren op goedkope manieren een brug over een brede vaart zien maken, met een tweedehands ‘Flatrack’, een platte zeecontainer. En soms kan een eenvoudige duiker in een sloot al toegang geven tot meer grasland of je logistiek een heel stuk verbeteren.

Stevig voornemen en goed gesprek

Een veehouder in Drenthe heeft 10 hectare bonusweide, waar de koeien (overdag) over 300 meter weg naartoe wandelen. Hij zou dolgraag een kavelruil fiksen met één of twee buren, om dat land aan de goede kant van de weg bij zijn huiskavel te krijgen. Dat heb je niet morgen voor elkaar, maar het begint met een stevig voornemen en een goed gesprek.

Veetunnel

Bij Sicco Hylkema was het idee er tien jaar geleden, maar nu heeft hij zijn veetunnel. Als ik hem vraag hoe het loopt, klinkt hij blij. ‘Het loopt super.’ De Friese biologische veehouder kreeg er in één klap 25 ha huiskavel bij, een verdubbeling!

De 110 melkkoeien lopen na wat gewenning zonder problemen vanuit de stal met melkrobots door de tunnel naar de percelen aan de andere kant van de doorgaande weg en terug. Hylkema: ‘Met 4 kg krachtvoer, 2,5 kg droge stof kuilgras en dag en nacht weiden geven ze 25 kg melk per dag.’ Dus, pakweg 12 à 13 kg droge stof uit vers gras per dag is nu mogelijk. Voorheen was dat 6 tot 8 kg droge stof.

Grensverleggend ondernemen

Ja, zo’n tunnel kost wat. Meer dan een ton, maar gelukkig kreeg hij 40 procent subsidie uit POP3-gelden van de provincie. ‘Het kost me evengoed een trekker. Maar die heb ik nu ook minder nodig. We verdienen het terug en die tunnel kan 40 jaar mee.’ Kijk, dat inspireert mij dan om jullie lekker op te porren. Grensverleggend ondernemen voor meer vers gras in de koeien, omdat het zoden aan de dijk zet!  

Weideman handtekening