De Weideman

Tip van de Weideman: Gras tot waarde brengen

Neem de tijd om je ruwvoervoorraad uit 2023 in beeld te brengen, tipt De Weideman
Neem de tijd om je ruwvoervoorraad uit 2023 in beeld te brengen, tipt De Weideman

Nou las ik toch iets leuks bij mijn neef De Weidevogelman. Kieviten blijken in mei en juni met hun jongen vaak weg te trekken uit stukken met lang gras.

En waar gaan ze naartoe? Naar land met mestflatten en beschutting, oftewel beweid grasland, zo blijkt uit onderzoek met gezenderde kieviten. Daar vinden de kuikens wormen, kevers en insecten. Weidegang in de buurt van weidevogelpercelen vergroot de overlevingskansen van kievitkuikens, zegt het voort!  

Laageiwitkuilen nu opgebruiken

Met volop schoon gras en prima draagkracht valt er nog steeds mooi wat te weiden en vers gras te benutten. Naast dat gras past prima een paar kg mais en/of een smakelijke kuil met niet al te hoog eiwit. Als je die laageiwitkuilen juist nu nog opgebruikt als tegenhanger van vers gras, dan hoef je die van de winter niet of minder te voeren. Daar bespaar je dan mooi mee, want dan heb je minder eiwitrijk krachtvoer nodig!

Ruwvoervoorraad in beeld brengen

Ik noem het even als bruggetje naar mijn advies om toch vooral tijd te nemen om je ruwvoervoorraad uit 2023 in beeld te brengen. Hoeveel heb je zitten van welke kwaliteit. En zet eens op een rij hoeveel je voor de verschillende groepen nodig hebt in winter, voorjaar en zomer tot september volgend jaar aan toe.

Dan kun je gaan indelen wanneer je welk ruwvoer inzet om tot een goed passend rantsoen te komen. In de winter/stalperiode heb je liefst wat eiwitrijkere kuilen met 155 ruw eiwit en hoger, afhankelijk van hoeveel mais je erbij hebt. In het voorjaar past weer een structuurrijke en eiwitarme kuil naast het voorjaarsgras.

Goed scherp voeren

Het maken van zo’n stalvoerbalans is goed om feeling te krijgen met de voersnelheid en de combinaties die je kunt maken, maar ook om goed scherp te voeren rondom een gemiddelde van 155 gram ruw eiwit, zodat je zo min mogelijk aankoop van soja of raap nodig hebt. Het helpt ook om goed uit te komen met je voorraad en tijdig in te zien of er wat aankoop (of afvoer) nodig is.

Zo breng je gras maximaal tot waarde… 

Weideman handtekening