De Weideman

Tip van de Weideman: G(r)as geven

Met grasgroeicijfers van ruim 100 kg droge stof per dag staat er binnen de kortste keren een weidesnede
Met grasgroeicijfers van ruim 100 kg droge stof per dag staat er binnen de kortste keren een weidesnede

Of het nou gemaaid is of al een keer beweid: het gras geeft deze week gas. Er is vocht, er is warmte en de mineralen uit de bodem, mest en kunstmest komen beschikbaar. 

Hoor je bij de gelukkigen die in april konden starten met weiden, dan heb je nu de kans om gas bij te geven. Geef dan eerst meer ruimte, schroef vervolgens de bijvoeding omlaag en kijk ten slotte of ze meer uren weidegang nodig hebben (mijn bekende 1-2-3’tje voor de goede volgorde). Veelweiders kunnen opschalen naar dag en nacht weiden, aan het grasaanbod zal het niet liggen. 

Grasgroei ruim 100 kg droge stof per dag

Moest je afwachten en heb je vorige week en afgelopen weekend gemaaid, dan zie je deze week heel vlot een snee etgroen uit de grond komen. Nou moet je op scherp staan, want met deze grasgroeicijfers van ruim 100 kg droge stof per dag staat er binnen de kortste keren een weidesnede! 

Niet wachten op de ‘norm’ van 1700 kg

Wil je gaan starten met Nieuw Nederlands Weiden, dan kan dat al zodra er op je weideplatform 10 cm graslengte staat. En wil je gaan omweiden of stripgrazen, dan moet je niet wachten op de ‘norm’ van 1700 kg droge stof, maar al van start gaan in het eerste perceel waar 1000 kg droge stof staat. Waarom? Meestal is het gras in een week of anderhalve week gemaaid, dus je hebt weinig groeitrappen. Als je inschaart bij 1500 of kg droge stof en het gras blijft zo fors groeien, dan staat er een week later op de andere weidepercelen 2200 kg droge stof en loop je vast …

Zoek verschillen in percelen

Wil je goed weiden, zorg dan dat je er klaar voor bent: maak rasters, poorten en watervoorziening in orde. En heb je al eiwitarmer krachtvoer in de bulk? Ga komend weekend de wei in voor een uitgebreide farmwalk. Geniet van die mooie grasgroei en zoek de verschillen in percelen: want daar liggen soms mogelijkheden om met ‘vroege’ en ‘late’ percelen meer beweidingsruimte te krijgen. Je kent mijn motto in het voorjaar: verras het gras, voor het gras jou verrast!