De Weideman

Tip van de Weideman: Gras is in de rust, nou jij nog!

Ook voor boeren geldt: laat de boel eens lekker de boel, tipt De Weideman
Ook voor boeren geldt: laat de boel eens lekker de boel, tipt De Weideman

Ik zag dinsdag een boer in mijn buurt met enorm rood tomatenhoofd nog aan het werk.

Want ja, zo gaat dat: anderen liggen onder een boom of op het strand met dat hete weer, maar menige veehouder  benutte de hete bakoven-lucht uit Spanje om nog wat lekker krakend hooi binnen te halen. Respect voor al dat doorzettingsvermogen, maar ik ga je nu adviseren om ook een keer de boel de boel te laten. Ga gewoon lekker even een week weg, want het is een goede investering voor jou als ondernemer, maar niet in het minst ook voor je gezin.

Dagelijks nieuw gras

Toevallig is het gras op de meeste plekken al zo’n beetje op vakantie gegaan vanwege chronisch vochttekort. Of je nou Nieuw Nederlands Weiden of omweiden toepast: geef ze dagelijks een beetje nieuw gras. Heb je echt weinig of geen gras meer, dan is het volle bak bijvoeren of zelfs tijdelijk helemaal op stal. Was je aan het beregenen, ga daar dan nog even mee door, want de regen brengt niet genoeg en het blijft nog even droog.

Vervanger goed bijpraten

Praat je vervanger goed bij over de weideplanning in de periode waarin je weg bent. En over de bijvoeding, want daar moet het in de meeste gevallen van komen. Geef daar vuistregels over mee, bijvoorbeeld hoe je bijstuurt om het ureum op een goed peil te houden. Wellicht ook een weekje vooruit denken over beregening en hoe de vervanger dat aan de gang kan houden….

Schrijf voor je vervanger zoveel mogelijk uit, want zelf doe je heel veel dingen onbewust, die hij/zij niet weet. Maak een lijstje met nuttige telefoonnummers en spreek vaste belmomenten af. Anders blijf je sluipenderwijs doorboeren via de telefoon en heb je nog geen rust. Partner en kinderen zijn je des te dankbaarder als je helemaal in de vakantiestand gaat ...

de Weideman