De Weideman

Tip van de Weideman: Graasmotivatie en warmte

Bij warm weer is het omdraaien van het weideritme een optie: de koeien overdag binnen en ’s nachts buiten
Bij warm weer is het omdraaien van het weideritme een optie: de koeien overdag binnen en ’s nachts buiten

Deze week steeg het kwik een paar keer voorbij de 25 graden, temperaturen waar je koeien al een beetje last van kunnen hebben.

Het viel nu wel mee, maar het is goed om een strategie te hebben voor langere periodes met hoge temperaturen. Voor de koeien is het bij temperaturen boven de 25 graden wel duidelijk, dan zijn ze na elf uur liever in de stal dan onder de zon.

Overdag binnen, ’s nachts weiden

Daar kun je op inspelen zonder in te leveren op het benutten van het verse weidegras, zolang je dat tenminste hebt. De eerste optie is het weideritme maar om te draaien en de koeien dus overdag binnen te houden en ’s nachts te weiden. Wat dan opvalt, is dat ze ’s avonds tot zonsondergang en ’s morgens bij zonsopgang lekker fanatiek lopen te grazen. Dan hebben koeien van nature de meeste ‘graasmotivatie’, zeg maar.

Minder lummelen en liggen

Nog mooier weiden is het, als je de koeien twee keer per dag op die tijdstippen een paar uur weidegang geeft. In twee blokken van drie of vier uur nemen ze dan net zoveel gras op als bij een volle dag of nacht aan één stuk buiten (mits ze met trek de wei in gaan). Minder heen en weer geloop en minder gelummel en gelig in de wei betekent minder beweidingsverliezen.

Juist voor veehouders met een robot beveel ik dat systeem van twee keer weiden aan. Die kunnen de koeien op het ideale tijdstip naar buiten laten gaan, omdat ze niet aan melktijden vastzitten. Geef ze dan ’s morgens en ’s avonds een tijdvenster van vijf à zes uur, dan zal de meerderheid netto drie uur grazen wel halen. Lok ze met vers voer op de voergang weer naar binnen.

Weideman handtekening