De Weideman

Tip van de Weideman: Graaskoeien kweek je zelf

Als je pinken ruimte en een goed aanbod geeft, blijven ze groeien
Als je pinken ruimte en een goed aanbod geeft, blijven ze groeien

Mei was goed voor een recordhoeveelheid regen en voor de grootst mogelijke grilligheid. Grote buien die 80 mm loosden in een uur, terwijl er verderop 7 mm viel. 

En de verdeling over het land is ook al zo bijzonder. Onderin Brabant en in Limburg viel twee keer zoveel regen als in het noorden van het land. Er zijn streken waar het weiden nog wel lukt, maar op veel plaatsen is het afgelopen week (weer) in het water gevallen en er zijn boeren die letterlijk nog geen kans hebben gezien/gekregen.

Blijf alert op kansen om te maaien

Laten we maar hopen op juni. Gelukkig zien de voorspellingen voor de eerste week er al beter uit. Als je (tijdelijk) niet kunt weiden, blijf dan alert op kansen om af en toe wat te maaien, want dat maakt herstarten en daarna goed weiden beter mogelijk. 

200 dagen basisschoolbeweiding

Juni is een mooie maand om het jongvee naar buiten te sturen, om ze op te laten groeien tot beste graaskoeien die raad weten met gras. Zowel de jongere dieren als de pinken moeten een flinke tijd naar buiten. Mijn vuistregel is dat ze 200 dagen basisschoolbeweiding nodig hebben. Om gras te leren vreten én immuniteit op te bouwen tegen maagdarmwormen. Ook daarvoor is het een lastig voorjaar. Je hoofd staat er misschien nog niet naar. Maar probeer ze in het eerste jaar toch minimaal 8 weken in de wei te hebben. 

Vaste groepssamenstelling

De kalveren die het eerste jaar naar buiten gaan, laat je een lichte besmetting opdoen, door ze te weiden op percelen waar vorig jaar of dit voorjaar de koeien liepen. Weid die jonge dieren in een vaste groepssamenstelling met niet al te grote leeftijdsverschillen, dan houd je overzicht. Goede tips hoe je dat organiseert, vind je bij Stichting Weidegang

Met de pinken kun je meer kanten uit, bijvoorbeeld naar veldkavels of weiden achter de koeien aan. Als je ze ruimte en een goed aanbod geeft, blijven ze groeien. Vooraf preventief ontwormen is niet nodig, maar het is wel raadzaam om één of twee keer in het seizoen een mestmonster te laten onderzoeken bij de dierenarts. Dan blijkt wel of ze ondersteuning nodig hebben. Graaskoeien worden niet geboren, die kweek je zelf.