De Weideman

Tip van de Weideman: Gebruik de resetknop voor weiden

Is het gras weer aan de groei? Denk dan aan schoonmaaien, tipt De Weideman
Is het gras weer aan de groei? Denk dan aan schoonmaaien, tipt De Weideman

Bij mij in de buurt viel er deze week een keer 19 mm regen en twee dagen later 12 mm. In andere hoeken van het land viel er soms een grotere plens, maar soms ook nog bitter weinig. Per regio zal het heel verschillend zijn wat er deze week en vorige week is gevallen. Het gras (en de mais!) fleurt er lekker van op.

Stonden de koeien weer op stal of is het weiden een uitloop geworden voor de koeien en vreten ze het meeste binnen? Misschien kun je komende tijd weer echt gaan weiden en serieus gras in de koeien krijgen. Daar is lekker gras voor nodig. En daar is weer vocht voor nodig ...

Minimaal twee keer 15 à 20 mm

Zoals eerder gezegd: voldoende vocht, dat is eigenlijk twee keer een bui van 25 mm regen, maar toch minimaal twee keer 15 à 20 mm. Daarmee moet het gras eerst echt aan de groei komen en dan kun je denken aan schoonmaaien, etgroen laten groeien en weer gaan weiden.

Is het al zover? Bij de één is het glas halfvol en is er voldoende vocht, bij de ander is het glas nog halfleeg en blijft het afwachten. Kijk naar neerslagcijfers, kijk in het land wat je gras doet.

Alles wat langer dan 10 cm is kort maaien

Ziet het er goed uit, druk dan op de grote resetknop: maai alles wat langer is dan 10 cm en bloei laat zien en wat langer dan drie weken staat te groeien, eerst maar kort. Vervolgens komt er etgroen waar je met Nieuw Nederlands Weiden op kunt starten als het 8 cm is. Bij omweiden wacht je op een snede van 1500 kg droge stof.

Of je voor de reset alles in één keer moet maaien, hangt ook van je systeem af. Bij omweiden is het beter om het in fasen te doen, dan heb je daarna ook weer groeitrappen. Afwisselend maaien en beweiden is na droogte gunstig voor herstel van de graszode.

Geen haast met bemesten

Hoewel een beetje vocht uitnodigt om te gaan bemesten, zou ik daar nog geen haast mee maken. Er ligt nog genoeg voeding onder de zode te wachten op benutting. Geef ofwel drijfmest, ofwel kunstmest, maar niet beide. En beperk je tot hele kleine giften en ook alleen als het gepaard gaat met een beetje neerslag.

de Weideman