De Weideman

Tip van de Weideman: Fluitsignaal voor de verlenging

Bij nog volop weidegras produceren de koeien geen topproducties, maar wel goedkope liters
Bij nog volop weidegras produceren de koeien geen topproducties, maar wel goedkope liters

Het wordt wel langzaam natter en herfstiger, maar de draagkracht is nog goed, de bodem kan wel wat water opnemen en er is veel schoon gemaaid land.

Ik zie veehouders dagelijks een paar uur de koeien weiden, jongvee weiden én aanvullend zomerstalvoeren. Zo doe je dat, met herfstgras!

Goedkope liters of toetje

Rond deze tijd heb je volgens mij twee keuzes. De ene is dat je het herfstgras volop benut door de koeien vanaf half tien met trek naar buiten te sturen voor zes uur weidegang. Zorg dan voor goed afgestemde bijvoeding op stal. Wellicht zie je dan geen topproducties, maar het zijn goedkope liters.

Je kunt ook het koppel splitsen en de oudmelkse koeien volop weidegang geven om het gras op te maken, zodat het over drie à vier weken overal kort is. De hoogproductieve koeien blijven dan binnen.

De andere keuze is kosten maken voor het maken van matige herfstkuilen waarin eiwit verloren gaat.

Eventueel is er nog een middenweg, waarbij je weidegang als toetje gebruikt: aan het voerhek een volledig winterrantsoen en een paar uur weidegang voor zo’n twee kg droge stof uit gras. Je accepteert dan ook wat meer restgras.

Dagelijks een vers perceel

Wil je zo lang mogelijk blijven weiden, ook als het natter wordt, geef de koeien dan dagelijks een vers perceel en draai rondjes over alle beweidbare percelen. Zo heb je de minste vertrapping en tegelijk dagelijks een verse hap voor de bek. Maak gebruik van verschillen in percelen door eerst de lage percelen te benutten en de hogere te bewaren voor de nattere dagen. Stel dat je twintig percelen hebt, dan ben je alweer drie weken verder voordat je eventueel nog een tweede ronde maakt. Dan is het sowieso begin november!

Op veel plaatsen is het in de percelen nu nog prima te doen, maar dammen en onverharde paden zorgen het eerst voor knelpunten. Laat zo mogelijk de koeien aan de achterkant het perceel in en aan de voorkant er weer uit.

Weideman handtekening