Tip van de Weideman: Even geduld nog met je verdroogde grasmat
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, zegt het spreekwoord. En een paar regenbuitjes maken het gras nog niet meteen fris en geschikt voor maaien en weiden.
Begrijp me goed, ik ben hartstikke blij met regen en lagere temperaturen, we gaan eindelijk de goede kant op! Maar als je gras er geel en verdord uitziet heeft het twee keer een bui van 15 tot 20 mm nodig én zeker een week, anderhalve week de tijd, om het bodemleven en de wortels weer een beetje tot leven te laten komen.
Op de resetknop drukken
Daarna gaat het oude verdroogde blad niet voor groei zorgen. Dat moet er eerst afgeweid of afgemaaid worden. Pas dan spreekt de grasplant energie uit de wortels aan voor nieuwe bladgroei. In hippe termen gezegd: je moet op de resetknop drukken.
Let wel, er zijn regio’s en grondsoorten waar het gras gewoon groen en beweidbaar is gebleven. Daar zul je zien dat het gras na één keer 20 mm gewoon weer lekker staat te groeien.
Weer starten met weiden
En dan … gewoon weer starten met weiden natuurlijk! Met voldoende vocht groeit er straks nog heel veel smakelijk gras en als het weer meezit, heb je nog twee maanden om koeien te weiden en goedkoop vers gras meteen om te zetten in dure melk. Wees er wel op bedacht dat het eiwitgehalte van het oplevende gras snel toeneemt en het ureum in de melk dus ook.
Voor het herstel van gras na droogte is afwisselend maaien en beweiden in het najaar een prima recept, zo hebben we in 2018 gezien. Wil je doorzaaien of inzaaien, laat de bodem dan ook eerst nat worden. Na inzaaien heb je ook weer regen nodig om het zaad vochtig te houden en te laten kiemen. Goed naar de weersverwachting kijken en je moment goed kiezen dus.