De Weideman

Tip van de Weideman: En nu nog jezelf resetten

Met een aantal goede tips van de Weideman, kan je als melkveehouder met een gerust hart op vakantie
Met een aantal goede tips van de Weideman, kan je als melkveehouder met een gerust hart op vakantie

Heerlijk, dat milde zomerse weer. Goed voor het gras en goed voor de stemming! Lekker weer voor vakantie ook. Wat let je, om als boer ook gewoon een week weg te gaan en de boerderij aan een goede vervanger over te laten? Met wat goede tips van mijn kant, die helpen om de boel in goede banen te leiden.

Het hangt een beetje van de situatie af met je gras. Kon je doorweiden en heb je twee weken geleden gemaaid, dan staat er al een mooi beetje etgroen. Ga jij weg, gun dan je vervanger het plezier en het gemak van lekker weiden op dat etgroen. Denk even na over de juiste bijvoeding want waarschijnlijk kan je eiwitaanvulling omlaag. En loop met hem/haar de percelen bij langs en zet samen de draadjes voor dat nieuwe platform al vast goed.

Schrijf de planning voor het omweiden uit

Nieuw Nederlands Weiden is eenvoudig voor je opvolger door de vaste regelmaat die erin zit. Dagelijks een nieuw perceel en in de juiste volgorde, het is snel verteld. Met wat uitleg over het bijstellen van de bijvoeding als het gras bij uitscharen korter of langer is dan de 8 centimeter-norm. Is het omweiden, schrijf de planning voor je vervanger dan helemaal uit, of geef een eenvoudige ijzeren regel: elke dag of elke twee dagen een nieuw perceel, in die volgorde. En vuistregels erbij voor de bijvoeding.

Wacht je nog op etgroen en heb je net wat percelen schoongemaaid, dan kan je vervanger doorweiden op hetzelfde platform. Dat is minder smakelijk en vergt goede tips over de bijvoeding. Plan een wisseling van kuil of partij balen buiten je vakantie en zorg dat voor je vertrek de balans gevonden is in het rantsoen.

Een derde categorie heeft de koeien nog binnen en heeft net schoongemaaid voor de reset van weidegang daarna. Dan gaat je vervanger verder met de koeien op stal en voorziet ze van een winterrantsoen wat jij al hebt uitgekiend.

Spreek belmomenten af voor rust

Hoe beter en duidelijker je de vervanger aanstuurt, hoe rustiger jouw vakantie wordt. Denk na over alle dingen die jij vanzelfsprekend vindt, maar die je vervanger misschien net niet weet, en maak een uitgeschreven lijst met aandachtspunten en tips. Daar hoort ook een lijstje telefoonnummers bij van iedereen die hij/zij maar een keer nodig kan hebben. Spreek vooral vaste belmomenten af, anders heb je nog geen rust in de kop. Je partner, kinderen of andere medegenieters zijn je er dankbaar voor.

Prettige vakantie!

Weideman handtekening