De Weideman

Tip van de Weideman: Echt vers is toch het lekkerst

De Weideman kiest ervoor percelen die meerdere keren beweid zijn, door te laten groeien tot een maaisnede
De Weideman kiest ervoor percelen die meerdere keren beweid zijn, door te laten groeien tot een maaisnede

Nu het gras weer lekker groeit, is het de kunst om de koeien daar zoveel mogelijk vretend van te laten benutten.

Dat doe je allereerst door het aanbod te verruimen met meer oppervlak en/of meer graslengte. Uiteraard stuur je ze met een portie gezonde trek de wei in. En als ze daar echt meer vreten, hebben ze ook wat meer tijd nodig.

Elke twee weken maaien

Veel veehouders weiden inmiddels in het verse etgroen. In oude percelen zie je de bossen langer worden en staat veel bloeiend gras. Maar let op: in etgroenpercelen krijg je dat net zo goed! Grijp dus binnenkort de eerste kans om weer een blok te maaien en blijf dat elke twee weken doen. Tien tot veertien dagen later heb je daar weer een mooi aanbod vers etgroen staan voor weidegang. Vooral bij omweiden of stripgrazen is regelmatig een portie maaien dé manier om groeitrappen en goed grasaanbod te houden.

Schoonmaaien of laten doorgroeien tot maaisnede

Heb je percelen meerdere keren beweid, dan komt de vraag: gaan we schoonmaaien of laten we het doorgroeien tot het een maaisnede is? Ik ga voor het laatste, want dan groeit het pakweg vier weken tot maaien. Twee weken daarna is het schoon en geurloos etgroen voor weidegras. Kies je voor schoonmaaien van een oude weide, dan zie je wat eerder een nieuwe weidesnede, maar die is niet zonder geurtjes. Onderzoek toont aan dat de opname van etgroen echt duidelijk beter is dan van een schoongemaaide wei.

Geniet van weiden op etgroen en maai elke twee weken een blok voor groeitrappen, dan heb je elke twee weken weer een malse, frisse hap voor ze klaarstaan. Oftewel, blijf vooral maaien in dienst van het weiden!

Weideman handtekening