De Weideman

Tip van de Weideman: ‘Duimendraaien’

Geen koe te bekennen, het is wachten op beter weer om te gaan maaien
Geen koe te bekennen, het is wachten op beter weer om te gaan maaien

Het is toch niet te geloven, zo’n voorjaar. Zestig millimeter water vorige week in mijn regenmeter en deze week komt er weer zoiets. 

Vandaag moest ik schuilen voor een hagelbui. Hier en daar loopt nog een koppeltje koeien buiten. Op de meeste bedrijven is weiden een gepasseerd station en is het wachten op een kansje om eerst een portie te maaien. Grijp die kans meteen als hij zich voordoet, al is het maar voor een paar percelen om ruimte te maken. Spreid de risico’s en kuil zo nodig deze keer iets vochtiger in. Over weidegang valt deze week niet veel te adviseren. Het is afwachten, geduld hebben, duimendraaien.  

Kuikens in het land, poes in de mand

Mijn neef de Weidevogelman heeft het deze week over: kuikens in het land, poes in de mand! De spandoeken met die tekst gelden niet alleen voor burgers, betoogt hij. Juist boerderijkatten blijken schrikbarend vaak op beelden te staan van wildcamera’s in weidevogelpercelen. Dus, geef poekie ’s avonds op vaste tijden smakelijke brokjes en een schoteltje melk, maar sluit de deur achter haar staart. Je leest de hele column hier