De Weideman

Tip van de Weideman: In drie weken van zompige weilanden naar stoffig gras

Koeien kunnen volop weiden in etgroen, maar de droogte ligt op de loer
Koeien kunnen volop weiden in etgroen, maar de droogte ligt op de loer

Ik heb afgelopen dagen heel wat rondgestruind in de weilanden en weet je wat het meest opvalt? Dat het er heel snel droog wordt.

Ik schud soms het stof van de laarzen. Het gras is nog lekker groen en het groeit nog goed, de vochtvoorziening van onderop is er nog wel. Maar als ik de weersvoorspelling erbij pak en dan ook de voorspellers die wat uitspraken doen over de komende weken … dan begin ik rekening te houden met droogte. Amper drie weken geleden maakten we ons nog zorgen over draagkracht!

Kneedbare wortelzone

Het klinkt wat overdreven, maar voor de zandgronden is mijn advies om het goed te volgen. Steek eens een schep in de grond om te zien of de grond in de wortelzone kneedbaar is. En begin op tijd te beregenen, vooral waar je koeien wilt weiden.  

Toenemende droogte betekent ook dat je bij het starten op een nieuw weideplatform beter wat extra oppervlakte kunt toevoegen om in te spelen op tragere grasgroei. Valt het uiteindelijk mee, dan kun je makkelijk een perceel afkoppelen. Andersom is vaak veel lastiger.

Gras in de bloei

Tenslotte moet je er voor de percelen waar een tweede maaisnede groeit, rekening mee houden dat het gras vanaf eind mei in bloei wil schieten. Dat doet de plant op basis van daglengte, maar bij droogtestress gebeurt het nog net even wat vroeger en massaler. Met veel gras in de aar is de groei eruit en neemt de voederwaarde met 150 vem af. Reageer je daarop met vlot maaien en inkuilen, dan heb je nog een redelijke vem en mogelijk een vrij hoog gehalte ruw eiwit.

de Weideman