De Weideman

Tip van de Weideman: Doorzaaien kan nu al

Goed rollen bij doorzaaien is cruciaal
Goed rollen bij doorzaaien is cruciaal

Meestal begin ik in september een keer over doorzaaien, maar komende week/weken zijn de omstandigheden er ideaal voor!

Het is warm genoeg, de zode is nog vochtig en er komt weer regen aan. Want vocht, vocht en nog eens vocht is dé voorwaarde voor succes met doorzaaien. Dus heb je percelen met een holle zode of percelen met kale plekken, dan is er nu een kans om die een opknapbeurt te geven. Wil je wat klavers of kruiden erbij zaaien, dan geldt ook: hoe vroeger hoe beter. Die moeten namelijk stevig zijn voor de winter.

Zorg wel dat het perceel vooraf goed kort is gemaaid of afgeweid en ga er vervolgens stevig overheen met een wiedeg. Die trekt ruwbeemd, muur en straatgras goed los en schept ruimte voor het nieuwe gras.

Op twee hoogtes zaaien

Ga over het doorzaaien in gesprek met je loonwerker. De zaaidiepte en het aanrollen zijn nogal van belang. Graszaad ligt het best op 2 tot 4 cm, maar klavers en kruiden met kleine zaadjes liever hoger. Een vuistregel: de zaaidiepte is ongeveer twee keer de lengte/dikte van het zaad. Er zijn zaaimachines met twee bakken die op twee hoogtes kunnen zaaien. Lukt dat niet, zoek dan het compromis tussen de ideale diepte voor gras en die voor de kruiden en klavers.

Extra werkgang met narollen

Goed rollen bij doorzaaien is cruciaal! De roller moet de sleuf waar het zaad in komt echt stevig dichtduwen, anders krijgt het zaad geen aansluiting. Neem bij de eerste werkgang de rust en de tijd om het te checken en de roller goed af te stellen. Een extra werkgang met narollen is arbeidsintensief, maar is wel een extra garantie dat het goed gebeurt.

Nog wat, op kale plekken adviseer ik de sportveldaanpak voor doorzaaien: een werkgang in de lengte en een tweede werkgang schuin er overheen, dus in een ruitpatroon.

Jong gras heeft licht en ruimte nodig

En ten slotte: het jonge gras komt als het goed is in één à twee weken op en krijgt het zwaar tussen het snelgroeiende gras en onkruid. Schroom niet om een keer een lichte snede te maaien of het perceel af te weiden met koeien of jongvee. Een gedachte die ik veel hoor is dat je het met rust moet laten, maar geloof me, dat jonge gras heeft licht en ruimte nodig. Zo leg je weer een mooie basis voor smakelijk weidegras in het volgende seizoen!

Weideman handtekening