De Weideman

Tip van de Weideman: ‘Doe maar weer effe normaal’

De grasgroei was wisselend afgelopen tijd, maar met volop vocht en warmte gaat de turbo er weer op
De grasgroei was wisselend afgelopen tijd, maar met volop vocht en warmte gaat de turbo er weer op

Zo, ik zie het weer wat zonniger in allemaal. Nieuw gras op komst en de draagkracht (bijna overal) ‘back to normal’. Dat biedt kansen voor een herstart voor degenen die er vorige week uit zijn geregend. 

Mijn advies is opstarten op een lichte snede als je omweidt. Bij Nieuw Nederlands Weiden kun je beginnen als er 8 centimeter staat. De grasgroei was wisselend afgelopen tijd, maar met volop vocht en warmte gaat de turbo er weer op. Dus, ‘doe maar weer effe normaal’ en ga dat gras lekker benutten met de koeien in de wei!

Jong maaien of inscharen bij lichte weidesnedes

Juist voor de met zware maaisnedes geteisterde percelen is het goed om ze de komende keer jong te maaien of bij lichte weidesnedes in te scharen. Het stimuleert uitstoeling en zodevorming. Heb je dikke sporen gereden, dan kun je die met de trekker of een rol weer terug in het fatsoen proberen te duwen. Mits het niet meer nat is, maar nog wel kneedbaar. 

Pleksgewijs doorzaaien

Voor kale plekken heb ik een raar idee: pleksgewijs doorzaaien. Kan normaal niet in de zomer, maar ik zou het nu wel aandurven, omdat er nog volop vocht is in de toplaag. Het zaad kan heel snel kiemen, maar als het boven staat wordt het spannend met concurrentie. Dan moet je dat jonge spul even helpen door te maaien of kort te weiden.