De Weideman

Tip van de Weideman: Breng structuur in weidegang met jongvee

Zorg voor minimaal 200 dagen basisschoolbeweiding om goede graaskoeien in de kudde te krijgen
Zorg voor minimaal 200 dagen basisschoolbeweiding om goede graaskoeien in de kudde te krijgen

Afgelopen weekend werd het op veel plekken te nat om te weiden. Dat is pas balen. Er zit niks anders op dan eerst maar wat etgroen organiseren met maaien en/of zomerstalvoeren.

Heb je eenmaal etgroen, dan kan het jongvee ook snel naar buiten. Die gaan leren wat grazen is en hoe een stroomdraadje voelt. Een beetje afharden bij regen en wind is ook goed voor ze. Minstens zo belangrijk is het opdoen van immuniteit tegen longworm en maagdarmwormen.

Basisschoolbeweiding

Het is vaak puzzelen hoe je dat met de verschillende leeftijdsgroepen doet. Bekijk daarom de site van Stichting Weidegang voor een brochure die je kunt downloaden. Je hebt keuze uit drie strategieën die ervoor zorgen dat alle dieren daadwerkelijk voldoende ervaring hebben opgedaan en voldoende immuniteit hebben opgebouwd rond het moment van afkalven. Alleen (drachtige) pinken weiden is dan niet genoeg. Vandaar mijn vuistregel: minimaal 200 dagen basisschoolbeweiding om goede graaskoeien in de kudde te krijgen.

In het eerste jaar laat je ze een lichte besmetting opdoen op een perceel waar vorig jaar of dit jaar de koeien liepen. Houd deze eerstejaarweiders in een vaste groepssamenstelling. Daarmee zet je het immuunsysteem voor alle dieren op dezelfde wijze aan het werk.

Jongvee weiden serieus werk

De pinken hebben vervolgens als het goed is al immuniteit opgedaan en daar kun je meer kanten mee uit: verder van huis en op allerlei soorten gras. Jongvee weiden is serieus werk en voor sommige duurzame melkstromen is het inmiddels ook een must. Maak er dus een plan voor en gebruik de brochure als makkelijke start. Goed weiden start met het jongvee. Succes!

de Weideman