De Weideman

Tip van de Weideman: Blijf kijken!

Draagkracht is momenteel de uitdaging om koeien te kunnen blijven weiden
Draagkracht is momenteel de uitdaging om koeien te kunnen blijven weiden

Eerst sloop de nattigheid geleidelijk de weides in, maar met serieuze plensbuien in de nacht van woensdag op donderdag is het op veel plekken ineens gedaan met de draagkracht.

Er werd nog best veel geweid, maar ik verwacht dat het voor menigeen plots ophoudt.

Gunstige vooruitzichten

Maak het niet te definitief en ga af en toe in de percelen kijken, want de voorspellingen voor volgende week zijn gunstig. Wellicht kun je dan toch weer een paar uren per dag weiden. Heb jij dat geluk, blijf dan dagelijks een vers perceel geven en draai rondjes over al je beweidbare percelen. Alles wat ze zelf nog ophalen is meegenomen. Met dat roteren over al je percelen zorg je er ook voor dat het gras overal redelijk kort is als je er echt mee moet stoppen – het streven is niet langer dan 10 centimeter voor het de winterrust in gaat. Krijg je dat met de koeien en pinken niet meer voor elkaar, dan kun je nog proberen wat hulp te krijgen van een koppel schapen. 

Koeien eruit, kalk erin

Het is een prima tijd om aandacht te besteden aan ontwatering: greppels uit (laten) frezen, eindbuizen opensteken, checken of duikers lopen en drainagebuizen doorspuiten, dat soort werk.         Bekalken is ook een klus voor najaar en winter, dan heeft het alle tijd om in te werken. Op zandgrond is een kalkreparatie nodig als je onder de 5,0 pH zakt; in de praktijk zie ik veehouders langer wachten, maar dan heeft het al een jaar opbrengst gekost. Op zand is de pH-streefwaarde 5 – 5,5 op klei toch wel boven de 6,0. Vooral gras/klaver heeft die hoge pH’s nodig. Op veengrond is 4,6 tot 5,2 een goede waarde. Vaker kleine beetjes geven werkt overigens beter dan veel in één keer. Mijn vuistregel: koeien eruit, kalk erin.

Weideman handtekening