De Weideman

Tip van de Weideman: Bemest pas bij voldoende vocht

Voor kunstmest raadt De Weideman kleine giften aan om eiwitpieken te voorkomen
Voor kunstmest raadt De Weideman kleine giften aan om eiwitpieken te voorkomen

Hitte en droogte brengen ook wat koppijn als het gaat over bemesten.

Want zolang je gras stilstaat van vochttekort, heeft bemesten geen zin. Alleen als je tijdig kon beregenen, was doorgaan met bemesten een optie. Deze week koelt het af en valt er gelukkig wat regen.

Bemest pas na 30 mm regen

Eigenlijk is het advies om pas weer te gaan bemesten als er 30 mm water is gevallen. Het bodemleven moet namelijk eerst op gang komen om voor mineralisatie te zorgen. Wacht dus zo mogelijk nog even met het uitrijden van drijfmest.

Eiwitpieken voorkomen

Kunstmest heeft aan een beetje vocht al genoeg en een kleine gift kunstmest heeft dan ook de voorkeur om het gras goed op gang te brengen. Houd ook in je achterhoofd dat er in eerdere droge jaren na nieuwe regenval veel stikstof vrij kwam met nitraatrijke kuilen en eiwitbommetjes in weidegras als neveneffect. Voor kunstmest geldt: kleine giften om eiwitpieken te voorkomen. En voor drijfmest: 10 tot 15 kuub rundveedrijfmest per hectare, meer niet. Verdun het met een flinke plens water. Minimaal een derde water, nog liever half om half. En geef nu zeker geen drijfmest èn kunstmest voor dezelfde snede.

Maak onderscheid in percelen

Je kunt er eventueel voor kiezen een deel van de mest af te voeren, of als je voldoende opslag hebt, deze in het volgende jaar te benutten. En maak onderscheid in percelen: er kan na bemesten en voldoende water in het najaar nog heel veel groeien, maar kun je dat ook benutten? Kies er eventueel voor alleen de percelen met een goede draagkracht en bereikbaarheid te bemesten.

de Weideman