De Weideman

Tip van de Weideman: Avondschemer, gouden rand van de dag

’s Avonds heeft het gras meer suiker en is de koe van nature gretiger
’s Avonds heeft het gras meer suiker en is de koe van nature gretiger

‘Gras groeit bij wind en regen’, hoor je oude boeren zeggen en wat dat betreft gaat het dus goed.

Daarbij komt dat we richting de langste dag gaan. Ik heb gisteren nog gemerkt dat je dan tot half elf buiten kunt werken zonder gebrek aan licht. Nou, dan ruik ik een buitenkans om de komende weken je versgrasopname op de turbo te zetten: laat je koeien ’s avonds na het melken een paar uur buiten werken, want dan verdienen ze geld voor je.

Meer suiker in de avond

De avondschemer heeft een gouden randje. Het gras heeft meer suiker en de koe is dan van nature gretiger, ik heb het er vaker over gehad. Bovendien is er lekker etgroen. (En je organiseert nieuw etgroen door tijdig een portie te maaien, zie tip vorige week) Ze kunnen in dat avondblokje mooi nog drie à vier kg droge stof uit gras naar binnen werken. Bij omweiden en Nieuw Nederlands Weiden kan dat hetzelfde perceel zijn als overdag, waar ze de boel goed opvreten.

Kuilvoerbalen gebruiken

Haal ze om half elf weer binnen met lekkere bijvoeding aan het voerhek. Uiteraard verlaag je die bijvoeding met dezelfde drie à vier kg droge stof en kan ook de eiwitaanvulling flink lager. Wellicht moet je kuilvoerbalen gebruiken, omdat voor een kuilbult de voersnelheid te laag wordt.

En over etgroen gesproken: loopt het jongvee nou al buiten? Nog een kans om vers gras rechtstreeks te benutten. Ook die geef je een goed aanbod vers gras en je weidt ze wekelijks (de kalveren) of tweewekelijks (de pinken) om.

Weideman handtekening