De Weideman

Tip van de Weideman: augustus voor weidegang tweede meimaand!

In augustus kan er weer volop geweid worden
In augustus kan er weer volop geweid worden

De ouderwets Hollandse zomer die we beleven laat zich vanaf woensdag van een leukere kant zien. En meteen doken donderdag de eerste maaiers het land in, want er staan dikke maaisnedes.

Het gras heeft de snelheid er goed in. Een portie stikstof uit nog ongebruikte mest, aangevuld met stikstof uit mineralisatie die bij vocht en warmte op stoom komt, doet volop zijn werk.

Tijd om wakker te worden

Bij de eerste serieuze regenval was mijn advies om je weidegras een reset te geven. Als je dat gedaan hebt, staat er op je huiskavel een mooie weidesnede en kun je weer volop weiden. Sterker nog, augustus is voor weidegang een tweede meimaand! Mocht je wat ingedut zijn door het kabbelende weiden of niet weiden in droogte, word dan wakker. Het is tijd om weer aan de knoppen te draaien om zoveel mogelijk van dat groene krachtvoer door de koeien zelf uit de wei te laten halen. 

Volop aanbod van smakelijk gras

Het begint bij een goed aanbod van smakelijk gras en dat is er nu volop. Stap twee is de bijvoeding. Die kan fors omlaag om de koeien naar het gras te ‘sturen’. En tenslotte kun je ze wat meer uren weidegang geven, omdat ze wat meer tijd nodig hebben om een beste portie gras op te nemen. En dat er nu en volgende week veel gemaaid wordt is natuurlijk perfect voor een smakelijk aanbod weidegras over twee à drie weken!

Ureum niet uit de bocht laten vliegen 

Dankzij vocht en veel beschikbare stikstof groeit het gras, maar is het gehalte aan ruw eiwit ook weer fors, ruim boven de 200 gram per kg droge stof. Stel de bijvoeding daar dus ook op af, om te voorkomen dat je ureumgehalte uit de bocht vliegt.

Weideman handtekening