Tip van de Weideman: Augustus eerste meimaand
Ja, er staat een wat verwarrrende kop boven dit stukje. Als alles gaat zoals het hoort, valt er in mei veel te maaien en te weiden. Daarna volgt er een zomerdipje als gevolg van bloeiend gras en meestal minder neerslag en dan is augustus ‘de tweede meimaand’ met oplevende grasgroei. Dan is die bloei immers voorbij en komt er veel stikstof beschikbaar uit mineralisatie.
Dit jaar viel die eerste meimaand nogal tegen. Die viel in veel regio’s letterlijk in het water. Maar augustus begint veelbelovend, met stijgende grasgroei en smakelijk aanbod. Vandaar, met een knipoog: qua gras is augustus dit jaar de eerste meimaand.
Een mooie inhaalslag
De vochtvoorziening is nog goed, het weer en de voorspellingen zien er tamelijk goed uit, mest en kunstmest doen hun werk. Zie het als een mooie inhaalslag aan het eind van de zomer en draai aan de knoppen om het vele gras zoveel mogelijk rechtstreeks in de koeien (en het jongvee) te krijgen. Bijvoorbeeld met dag en nacht weiden, dat kan nog een paar weken prima. En met zoveel mogelijk jongvee buiten, zowel de kalveren als de pinken. Wel regelmatig omweiden en op ze blijven letten natuurlijk. Voer de kalveren wat extra energie bij, de pinken kunnen dag en nacht weiden op de veldkavel, achter de koeien aan, op natuurgrond of in de uiterwaarden.
Lekker vaak door je gras struinen
Het opvoeren van de opname van weidegras doe je het best met mijn een-twee-drietje: eerst schroef je de bijvoeding omlaag, tegelijk/vervolgens geef je ze een ruimer grasaanbod en als het nodig is, geef je ze meer uren om het op te vreten.
Tenslotte: ga zelf regelmatig de wei in om te genieten en goed te zien wat er gebeurt. Lekker weiden begint met lekker vaak door je gras struinen. Dan kun je meteen een maaiplanning maken in dienst van het weiden. Mooi vak hoor!