De Weideman

Tip van de Weideman: Alvast een stukje maaien

Het is nu een mooi moment om te maaien in dienst van beweiding
Het is nu een mooi moment om te maaien in dienst van beweiding

Op veel maaipercelen staat al een mooie (lichte) snede en het blijft nog even droog weer. Grijp de kans om alvast een paar percelen te maaien.

Met vorig jaar in gedachten is dat zinvolle risicospreiding. Wie toen rond Koningsdag besloot te wachten … kon dankzij al die regen zes weken later pas maaien. Een tweede goede reden is dat je hiermee stuurt op een goed aanbod vers weidegras. Als je maait heb je immers pakweg drie weken later de eerste weidesnede op etgroen. Vooral als je stripgrazen of omweiden toepast, gaat het stukken soepeler als je met vroeg maaien de eerste groeitrappen kunt aanleggen.

Droger kuilen voor betere dve/oeb-verhouding

Het huidige weertype levert gras op met veel suiker en een gematigd ruweiwitgehalte van rond de 160 à 180 gr per kg drogestof. Je kunt dit het beste een beetje droog inkuilen met 50 procent drogestof, dan krijg je kuil met een betere dve/oeb-verhouding. Het vem-gehalte kan de 1000 aantikken of hoger. Zet je dit in een aparte partij weg, dan heb je goede bijvoeding achter de hand naast weidegras als je dat in de zomer of het najaar een keer nodig hebt.

Per dag 4 gram ruw eiwit minder

Let wel, ik heb het over maaien in dienst van de beweiding, dus een kleine hoeveelheid. Laat de rest nog even doorgroeien voor een flinke opbrengst. En wat voor kuil wil je dan binnenhalen? Heb je veel mais in het winterrantsoen, dan mag het ruweiwitgehalte in de kuil best tegen de 180 à 200 gram komen, maar is het een rantsoen met veel gras(kuil), dan past een gehalte van 150 à 160 daar veel beter bij. Je kunt daarop sturen met je maaimoment. Staat er een maaisnede met een hoog ruweiwitgehalte (volg het in de versgrasupdate!), dan is de vuistregel dat het ruweiwitgehalte per dag met ruwweg 4 gram afneemt. Een week uitstel komt dan overeen met 25 gram ruw eiwit minder.

Weideman handtekening