De Weideman

Tip van de Weideman: Aftellen als de NASA

Het ligt voor de hand om deze week een ferme farmwalk te doen
Het ligt voor de hand om deze week een ferme farmwalk te doen

Het weer van deze week zet je op het verkeerde been. Het lijkt of starten met weiden nog ver weg is, terwijl het gras al stiekem lekker groeit.

En als het weer verandert, sta je verbaasd wat er gebeurt met je gras. De zode is nog wel nat, maar de ondergrond is niet verzadigd. Dus als het weer opknapt, is dat water met de noorderzon vertrokken en is er snel voldoende draagkracht.

Het gras verrassen met koeien

Laat je niet voor de gek houden, maar zet de knop om en ga bij wijze van spreken aftellen alsof je bij de NASA werkt. Dan is er een kans dat jij het gras verrast met koeien, voordat het gras jou verrast! Want eerlijk gezegd, meestal gebeurt het laatste en is het optimale moment om goed van start te gaan en groeitrappen in je gras te krijgen alweer voorbij.

Een farmwalk met de regenjas aan

Het ligt voor de hand om deze week met de regenjas aan een ferme farmwalk te doen en te kijken of je greppels leeglopen, waar het meeste gras staat (of te verwachten is) en hoe je paaltjes en draden erbij staan (of liggen). En als je koeien eenmaal dat lekkere gras vreten kan het eiwitgehalte in de voeding omlaag. Bestel zonodig al vast wat eiwitarmer krachtvoer.

de Weideman