De Weideman

Tip van de Weideman: Actieplan verdrietig grasland

Is het gras bruin en verdroogd, dan geven de wortels meer informatie
Is het gras bruin en verdroogd, dan geven de wortels meer informatie

Als ik in kurkdroge weilanden nog koeien zie weiden, heb ik toch mijn twijfels.

Het gras schiet door en de hergroei staat stil. Wat voor aanbod geef je ze daarmee? Zeker als het gras een beetje kraakt, moeten de koeien op stal. Schoonmaaien en als er voldoende etgroen staat opnieuw beginnen, is dan het devies.

Door de wei scharrelen 

Ga weer eens uitgebreid door je weilanden scharrelen en bekijk dan vooral de verdroogde percelen heel goed. Is het gras bruin en verdroogd, dan geven de wortels meer informatie. Zijn die wit of grijs, dan zit er nog wel leven in. Is die wortel bruin, dan is de plant dood. Wil je wat meer zekerheid, pak dan een paar van die pollen en zet ze in een bakje water. Levensvatbaar gras wordt in een paar dagen weer groen!

Als je nog minimaal één gezonde spruit in elk vakje van 10 centimeter hebt staan, dan komt het wel goed. Bij een holle stand en bij bruin gras, maar wel witte wortels, dan is doorzaaien mogelijk om het op te krikken. Maar zie je vooral bruin gras met ook bruine wortels, dan zit er niks anders op dan herinzaai.

Grassenbestand beoordelen

Op andere percelen waar het er nog wat groener uitziet, kun je goed zien hoe het grassenbestand erbij staat. Is het aandeel goede soorten meer dan 80 procent (Engels raaigras, veldbeemd, timothee, beemdlangbloem en klavers) dan is het goed grasland. Tussen 50 en 80 procent spreken we van matig grasland en kan doorzaaien helpen het op te frissen. Minder dan 50 procent is rijp voor een graslandvernieuwing. En bij meer dan 20 procent kweek is dat ook het geval.

Maak na je ronde door het gras een actieplan welke percelen je gaat doorzaaien en welke herinzaai nodig hebben. Scheuren van grasland mag op zand- en lössgrond tot uiterlijk 31 augustus en op klei en veen tot 15 september. Kijk voor de keuzes over wat je dan inzaait nog even terug naar mijn tips van vijf weken geleden (struinen door je gras).

Alleen doorzaaien bij regen op komst

Let wel, doorzaaien heeft alleen zin als de zode vochtig is en er daarna ook regen wordt verwacht. Goed aanrollen is cruciaal voor aansluiting van het zaad met de grond en na doorzaaien moet je de bestaande zode kort grazen.

Ten slotte: de droogte geeft ruwbeemd een flinke tik. Die kun je in de nazomer of najaar een flinke genadeklap geven met een wiedegbehandeling en dan weer doorzaaien met de gewenste soorten.  

de Weideman