De Weideman

Eerste Tip van de Weideman: Signalen op groen

Als de vorst en sneeuw verdwenen zijn, is er geen reden meer om de koeien langer binnen te houden (foto: Eveline van Elk)
Als de vorst en sneeuw verdwenen zijn, is er geen reden meer om de koeien langer binnen te houden (foto: Eveline van Elk)

We kunnen het hebben over alle signalen die op rood staan, en dan bedoel ik diesel, kunstmest, krachtvoer, soja en nog een paar kostenposten. Maar er is er één die fel op groen staat en dat is het verse gras dat buiten staat te lonken.

Het gras groeit door de koude nachten nog matig, maar het begin is er. En het is supersmakelijk, suikerrijk gras, waar je mooi geleidelijk je beweiding mee kunt opstarten. De koeien vreten het graag en geven er ook best melk van. We krijgen eerst een paar koude dagen en als er vorst en sneeuw in de wei ligt, is het geen weer om te starten met weiden. Maar daarna hoeft niks je meer tegen te houden.

Groeitrappen grazen

Vooral als je gaat omweiden, is vroeg beginnen fijn, omdat je meteen groeitrappen erin graast. Pas je Nieuw Nederlands Weiden toe, dan kun je bij lage grasgroei je platform vergroten door een of twee percelen toe te voegen. Begin gewoon met een paar uur per dag. Komt er vocht en vooral warmte bij, dan kan het gras ineens flink gaan groeien en als je dan al aan het weiden bent, speel je makkelijk op dat grotere aanbod in door meer uren weidegang. Vergeet niet om meteen de (eiwit)bijvoeding omlaag te schroeven, elke keer als de koeien meer aanbod in de wei krijgen.

Geld verdienen

Met meer vers gras rechtstreeks in de koe is nu meer dan ooit geld te verdienen. Ga nog eens na hoeveel kilogram droge stof de koeien vorig jaar uit vers gras opnamen (via de KringloopWijzer) en maak er een uitdaging van om er dit jaar 20 procent bij te plussen. Wat goed helpt is mijn 1-2-3’tje om in de juiste volgorde aan de knoppen te draaien: altijd éérst meer gras aanbieden, dan de bijvoeding met één of twee kilo droge stof omlaagschroeven en pas daarna ook wat meer uren in de wei. Zet ’m op!

Weideman handtekening